Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα... 8 Ιούνη

Ο Μάρκος Αυγέρης με την Γαλάτεια Καζαντζάκη και την Έλλη Αλεξίου


1815 Ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Βιέννης, που είχε ως κύριο αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης μετά την ήττα του Ναπολέοντα και της Γαλλικής Επανάστασης.

1867 Γεννιέται ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ, που θεωρείται ο «μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών» (Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων).

1916 Γεννιέται ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Τζέιμς Γουάτσον, ανακάλυψαν το DNA (1953). Βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1962.

1929 Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από ένα χρόνο. Οι φαντάροι κατηγορούνταν πως προέβησαν σε ανατρεπτικές ενέργειες στο στρατό επειδή κατά τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων διένειμαν προκηρύξεις με περιεχόμενο κατά του πολέμου και της στρατοκρατίας. Στη διάρκεια της δίκης καταγγέλθηκαν για μια ακόμη φορά οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο Καλπάκι, εκεί όπου στέλνονταν οι κομμουνιστές φαντάροι προκειμένου να εξοντωθούν ψυχικά και σωματικά. Από τους κατηγορούμενους, οι 8 καταδικάστηκαν συνολικά σε 8,5 χρόνια φυλακή.

1930 Στην Πράγα, παρά την αρνητική στάση των ρεφορμιστικών ηγεσιών των συνδικάτων, κατεβαίνουν σε διαδήλωση ενάντια στην πείνα 120.000 εργάτες.

1933 Οι επαγγελματίες της Καβάλας κηρύσσουν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τη βαριά φορολογία. Στο πλευρό τους τάσσεται και η εργατιά της πόλης. Το Ενωτικό (ταξικό) Εργατικό Κέντρο της πόλης κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

1943 Συνέρχεται στα Άνω Σουδενά Ζαγορίου η πρώτη Πανηπειρωτική Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ, στην οποία παίρνουν μέρος 200 περίπου αντιπρόσωποι από όλη την Ήπειρο.

1944 Στην κατεχόμενη ακόμα Αθήνα πραγματοποιούνται πολυάριθμες εκδηλώσεις (διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κλπ.) υπέρ της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ, στις οποίες παίρνουν μέρος συνολικά 50.000 Αθηναίοι.

1947 Δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στην απόφαση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η λεγόμενη «αμερικανική "βοήθεια" δεν αποτελεί καμιά συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά σημαίνει τροφοδότηση του εμφυλίου πολέμου, που μόνο ερείπια στοιβάζει πάνω στα παλιά ερείπια».

1954 Γεννιέται ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας.

1962 Πεθαίνει ο ποιητής και λογοτέχνης Στέλιος Σπεράντζας.

1963 Συγκροτείται από νέους καλλιτέχνες η Δημοκρατική Κίνηση Νέων-Γρηγόρης Λαμπράκης. Ανάμεσά τους, οι Μίκης Θεοδωράκης, Αργύρης Κουνάδης, Μίνως Αργυράκης, Βάσω Κατράκη, Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ), Ασπασία Παπαθανασίου, Δάφνη Σκούρα, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γεωργία Χαραλαμπίδου κ.ά. Λίγο αργότερα, στις 8/9/1964, η Κίνηση θα συγχωνευτεί με τη Νεολαία της ΕΔΑ συγκροτώντας τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ).

1970 Μια νέα χούντα ανατρέπει την παλιά στην Αργεντινή, καθώς οι αρχηγοί του στρατού αποφασίζουν την ανατροπή του δικτάτορα «Προέδρου» Χουάν Κάρλος Ογκόνια, που οι ίδιοι είχαν φέρει στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια.

1973 Μετά από 34 χρόνια δικτατορίας στην Ισπανία, ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο παραδίδει την «πρωθυπουργία» στο ναύαρχο – και έμπιστό του - Λουίς Μπλάνκο. Ο Φράνκο παραμένει «αρχηγός του κράτους».

1973 Πεθαίνει ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης. Ο Μάρκος Αυγέρης, ζυμωμένος θεωρητικά με τις μαρξιστικές ιδέες, εντάχθηκε - από τον Κώστα Καραγιώργη - πρώτα στο ΕΑΜ, του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μετά την «έξοδο» του Νίκου Καρβούνη στο Βουνό, και κατόπιν στο ΚΚΕ (το 1944 σύμφωνα με μαρτυρία της Έλλης Αλεξίου), στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του.

Ο ίδιος έγραφε: «Κάτω από την τεράστια εντύπωση της μεγάλης Ρωσικής Επανάστασης από τη μια μεριά κι ύστερα κάτω από τις συνέπειες της μικρασιατικής καταστροφής πολλοί διανοούμενοι - κι εγώ μαζί τους - ένιωσαν βαθιά πως οι εθνικοί σοβινισμοί και το καταχτητικό πνεύμα με τους πολέμους ήταν ολέθρια για τον πολιτισμό, για τις ανθρώπινες αξίες και ιδιαίτερα για τους μικρούς λαούς, όπως η Ελλάδα, που μπορούσαν να γίνουν βορά των ισχυρών και να εξαφανιστούν σαν ελεύθεροι λαοί. Και μόνο αν στερέωνε ο σοσιαλισμός, που ήταν κατά των πολέμων και του κατακτητικού ιμπεριαλισμού, θα μπορούσαν όλοι να ζήσουν ήσυχα και δημιουργικά. Με το εργατικό ελληνικό κίνημα και το σοσιαλισμό άλλαξε και στον τόπο μας η κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα. Θεωρητικά είχα από τότε προσχωρήσει στο μαρξισμό και μ' αχόρταγη περιέργεια έπεσα στη μελέτη της μαρξιστικής φιλοσοφίας. Όμως, δεν πήγα πέρα από τον Παπαναστάση. Αργοπόρησα πολύ να βγάλω από πάνω μου τις ιδεαλιστικές επιδράσεις. Μόνο με τη δικτατορία του Μεταξά ένιωσα πως έπρεπε να μπω ξανά στη σχολή του λαού και να λάβω μέρος στους αγώνες του... Δεν υπήρχε πια περιθώριο για καμιά άλλη κοινωνική τοποθέτηση… Μπήκα στις αγωνιζόμενες τάξεις του λαού. Έτσι συντόνισα το βήμα μου με το βήμα της ιστορίας. Μέσα στις τάξεις του λαού γνώρισα την ψυχική του έξαρση και την ηθική του μέθη. Σ' αυτόν τον αγώνα πήρα περισσότερα απ' όσα έδωσα. Η ζωή μου σαν πνευματικού ανθρώπου δικαιώθηκε και απέκτησε νόημα».

1974 Με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης πραγματοποιείται στις 8 και 9 Ιούνη στη Φραγκφούρτη «Ευρωπαϊκή Συνάντηση» αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, στην οποία πήραν μέρος 17 αντιπροσωπείες εθνικών επιτροπών αλληλεγγύης.

1986 Ο υποψήφιος των Συντηρητικών, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, συγκεντρώνει το 53,98% των ψήφων και εκλέγεται Πρόεδρος της Αυστρίας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποκαλύφθηκε ότι ο Βαλντχάιμ ήταν αξιωματικός των ναζί και μάλιστα πήρε μέρος στο πογκρόμ κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1999 Το G-8 (οι χώρες που θεωρούνται πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες στον κόσμο: ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Ρωσία) καταλήγει σε σχέδιο ψηφίσματος, που έχει την υπογραφή και της Ρωσίας και στο οποίο γίνεται λόγος για «διεθνή παρουσία» στο Κοσσυφοπέδιο.

2007 Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος Ρίτσαρντ Μακέι Ρόρτι.
      πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου