Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Δεν θέλει και πολύ κλικ-κλικ...



Ο βασικός οικονομικός νόμος του σύγχρονου καπιταλισμού -μονοπωλιακού καπιταλισμού- είναι όχι το μέσο κέρδος αλλά το μέγιστο κέρδος. Είναι όχι μόνο το ξεπούλημα αλλά και η κατάργηση του δημόσιου λαϊκού πλούτου. Με τούτα ως βασική αρχή, πάμε τώρα να εξηγήσουμε το λόγο που με τέτοια σπουδή, και άνευ αρκετής χορήγησης αναισθησιογόνου στη μάζα, προχώρησε η κυβέρνηση σε μια επίπονη αλλά αναγκαία τομή (για την κρίση της ιδίας): την κατάργηση της ΕΡΤ.

Πρώτα-πρώτα για να γίνουν κατανοητά τα όσα θα εκθέσουμε, πρέπει να παραθέσουμε την έννοια του όρου ερτζιανά κύματα. Ερτζιανά λοιπόν είναι: τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα η διάδοση των οποίων αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία των ραδιοεπικοινωνιών (ασύρματος, τηλεόραση, ραδιόφωνο) δημιουργώντας ένα φάσμα ραδιοσυχνοτήτων. Ο Ν. 4070/2012 ("Ρυθμίσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών, δημοσίων έργων και άλλες διατάξεις") αναφέρει στο άρθρο 20 ότι "το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων αποτελεί σπάνιο πόρο, η διαχείριση του οποίου συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα του Κράτους, καθώς και δημόσιο αγαθό με σημαντική κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική αξία". Οπότε, οι συνθήκες που επιτρέπουν σε όλα τα ΜΜΕ να λειτουργούν ανήκουν στο λαό, ο οποίος λειτουργεί επί της ουσίας εργοδοτικά μέσω του κράτους. Σε μια καπιταλιστική οικονομία είναι δυνατόν να επιτρέπονται τέτοιους είδους σχέσεις; Και όπως η αστική εξουσία ενεργεί κάθε φορά σε τέτοιες περιστάσεις, έτσι και τώρα φρόντισε να τακτοποιήσει και να διευθετήσει ό,τι στέκεται τροχοπέδη στις βλέψεις του επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι οποίες συνακόλουθα αποτελούν ένα ακόμη χτύπημα της λαϊκής τάξης. Τοιουτοτρόπως, εμφιλοχωρεί στους τηλεοπτικούς δέκτες μας η αθώα οικογένεια «Κλικλίκου» με την ψηφιακή της εποχή, η οποία μας υπόσχεται «σούπερ ήχο - τέλεια εικόνα» και τη μετάβαση από το αναλογικό στο «τζαμάτο» ψηφιακό σήμα. Έτσι προετοιμάζεται το κερδοσκοπικό παιχνίδι του κεφαλαίου. Με ποιον τρόπο; Μέσω της  
εκμετάλλευσης των αναλογικών ραδιοσυχνοτήτων που απελευθερώνονται εξαιτίας της μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή. Αναλυτικότερα, η επίγεια ψηφιακή εκπομπή είναι μια εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας που αφενός παρέχει, μέσω μιας συχνότητας, μεγαλύτερο αριθμό καναλιών και αφετέρου καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου μέσω μιας συμβατικής κεραίας αντί δορυφορικής σύνδεσης. Έτσι περιορίζεται ένα μέρος του φάσματος συχνοτήτων που χρησιμοποιούνταν για την αναλογική εκπομπή (μία συχνότητα για κάθε πρόγραμμα, τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό), με αποτέλεσμα να προκύπτει το «ψηφιακό μέρισμα». Το ψηφιακό μέρισμα, δηλαδή, αποτελεί τμήμα του φάσματος συχνοτήτων που πλεονάζει λόγω της «συμπύκνωσης» των σημάτων εξαιτίας της ψηφιακής εκπομπής. Το χρονικό πλαίσιο στο οποίο είχε οριοθετήσει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) να πραγματοποιηθεί η μετάβαση ήταν έως το 2015. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως κάλεσε τα κράτη να επισπεύσουν τη διαδικασίας έως την 1/1/2012!

Για να κατανοήσουμε τη σπουδή της ΕΕ πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε το μεγάλο οικονομικό συμφέρον που πηγάζει από το ξεπούλημα των ραδιοσυχνοτήτων. Αρκεί μονάχα να ρίξουμε μια ματιά στο υπόμνημα που εξέδωσε η Κομισιόν τον Οκτώβρη του 2009: «Καθώς η ψηφιακή τηλεόραση αντικαθιστά τη γνωστή μας αναλογική τηλεόραση, ελευθερώνονται τα τέσσερα πέμπτα των ερτζιανών κυμάτων που χρησιμοποιούνταν για τη μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών στα σπίτια μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αξιοποιηθούν για νέες, καινοτόμες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν ραδιοφάσμα, από ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο και πιο προηγμένα κινητά τηλέφωνα έως νέα διαδραστικά κανάλια τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας. Οι απομακρυσμένες περιοχές θα μπορούσαν να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτής της αλλαγής, καθώς οι ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το νέο ραδιοφάσμα για παροχή διαδικτυακών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας σε περιοχές όπου δεν έχει ακόμη φτάσει η σταθερή τηλεφωνία. Η Επιτροπή παρουσίασε σήμερα σχέδια για συντονισμένη κατανομή του ραδιοφάσματος, βάσει των οποίων ενθαρρύνονται οι επενδύσεις και ο ανταγωνισμός σε αυτές τις πιθανές νέες υπηρεσίες. Εάν η κατανομή των πρόσφατα ελευθερωμένων ερτζιανών κυμάτων - του "ψηφιακού μερίσματος" - σε νέες υπηρεσίες γίνει συντονισμένα σε ευρωπαϊκή κλίμακα, θα μπορούσε να δώσει στην οικονομία ώθηση ύψους 20 έως 50 δισ. ευρώ.»

Πέραν της πασιφανούς διάθεσης του λαϊκού πλούτου βορά στα νύχια του κεφαλαίου, το ζήτημα «ψηφιακή τηλεόραση» εδράζει και σε άλλη βάση.

Στην Ελλάδα, την απαρχή αυτής της μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή έκανε η ΕΡΤ από το 2006, η οποία διέθετε όλα τα απαιτούμενα εφόδια, υποδομή και εξειδικευμένο προσωπικό, για την ανάληψη καθήκοντος ως «Πάροχο Δικτύου». Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι ενώ αρχικά εκδόθηκαν επιστημονικές μελέτες οι οποίες καθόριζαν ως προϋπόθεση για την επιτυχή κάλυψη ψηφιακής εκπομπής στο 97,3% της χώρας την κατοχύρωση 275 σημείων εκπομπής, έπειτα η Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ 42800/2012 έθετε όρο μόλις 156 σημεία! Για τα μέρη δε της χώρας που θα μείνουν ακάλυπτα, κείμενο διαβούλευσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναφέρει ότι «εφόσον δεν προτίθεται να εγκαταστήσει ο ίδιος (σ.σ. ο Πάροχος Δικτύου) Σταθμούς Συμπληρωματικής Κάλυψης, (...) οφείλει να συνεργάζεται με τρίτους και ιδίως με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι και προτίθενται να αναλάβουν και το αντίστοιχο κόστος, προκειμένου ο Πάροχος να προβεί στην εγκατάσταση του συγκεκριμένου εξοπλισμού». Όπως είναι έκδηλο, η διαβούλευση αφήνει σαφή υπονοούμενα για ιδιωτικοποίηση του φάσματος συχνοτήτων, για την ανάθεση του «Παρόχου Δικτύου» σε μονοπώλιο αλλά και για την επιβάρυνση της δημόσιας οικονομίας προς εξυπηρέτηση του ιδιώτη! Αυτά επιβεβαιώνονται περίτρανα επίσης από το νόμο Ν. 4070/2012 άρθρο 75: "Η ΕΕΤΤ καθορίζει και επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών τέλη για δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων και δικαιώματα χρήσης αριθμών, τα οποία αντανακλούν την ανάγκη διασφάλισης της βέλτιστης χρήσης των πόρων αυτών". Μην φανταστούμε όμως ότι τα τέλη για τα δικαιώματα αυτά ωφελούν αποκλειστικά την ελληνική οικονομία! Γιατί, πολύ απλά, εδράζουν σε μια καπιταλιστική οικονομία.

Έτσι, το 2008 συστήνεται από τους βιομήχανους των τηλεοπτικών κολοσσών (ALPHA, ALTER, ANT1, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR) η περίφημη «Digea» και ανοίγει δειλά ο δρόμος για την ανάπτυξη του καπιταλιστικού μονοπωλίου. Η Digea είναι ο μοναδικός πλέον Πάροχος Δικτύου οποίος ελέγχει και εκμεταλλεύεται το δίκτυο της επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής. Επομένως, κάθε «πάροχος περιεχομένου» (όπως αναφέρεται κάθε ιδιωτικός, είτε δημόσιος, είτε πανελλαδικός, είτε περιφερειακός τηλεοπτικός-ραδιοφωνικός σταθμός) θα έγκειται στη διαδικασία έγκρισης από τη Digea! Ακόμη και η Digital Union, εταιρεία που έχουν συστήσει 16 περιφερειακά κανάλια και έχει πάρει από τη ΕΕΤΤ άδεια παρόχου, καταγγέλλει τον σκοταδιστικό σχεδιασμό προώθησης ενός μονοπωλίου και αναφέρει σε διαβούλευσή της ότι «υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να λειτουργήσουν ακόμη και με συγχωνεύσεις περισσότεροι από 8 περιφερειακοί σταθμοί, σε όλη την Ελλάδα».

Επομένως με τη φασιστική έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ επιτυγχάνεται η απόλυση 2.665 εργαζομένων προκειμένου να συμπληρωθεί η λίστα με τις απαιτήσεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, η χειραγώγηση της ανεπηρέαστης και αντικειμενικής ενημέρωσης προς όφελος αυτών (*), η απόλυτη κυριαρχία και εκμετάλλευση της «ψηφιακής εκπομπής» από μια ιδιωτική εταιρεία, η μεταβίβαση σε αυτήν όλου του πλούσιου εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων εκπομπής που διαθέτει σήμερα η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα και έπειτα η ταχεία παράδοση του «ψηφιακού μερίσματος» στις επιδιώξεις του επιχειρησιακού συμφέροντος για μεγιστοποίηση του κέρδους.

Συμπερασματικά, μπορούμε να παραδεχθούμε ότι αποδεικνύεται ποικιλοτρόπως πως η βαθιά ρίζα του προβλήματος είναι ένα σύστημα που μοναχά τροφοδοτεί τους έχοντες και οι μη έχοντες δε γίνονται παρά μονάχα ανέχοντες αυτού του συστήματος. Ας καταστήσουμε τους εαυτούς μας επιτέλους κατέχοντες! Οφείλουμε να πάρουμε στην κτήση μας όσα ο ιδρώτας μας έχει πληρώσει. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για το σύστημά τους, σε ένα δικό μας τα καταφέρνουμε καλύτερα. Βεβιασμένα πολλοί προχωρούν σε ψευδαισθησιακή αυτοκριτική και διατυμπανίζουν τη χιλιοειπωμένη ρητορεία «μόνο οι άλλοι μας φταίνε;». Όχι! Φταίμε εμείς που επιτρέπουμε στους άλλους να μας κάνουν να νιώθουμε ένοχοι στο έγκλημα που εκείνοι διαπράξανε. «Κανείς δεν μπορεί ν’ ανεβεί στην πλάτη σου, εκτός και αν εσύ σκύψεις», είπε πολύ σωστά ο Mάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Φταίμε εμείς που δεν ανατρέπουμε την ξεδιάντροπη αυθαιρεσία τους. Φταίμε που δεν πολεμάμε από κοινού τον εχθρό. Και ο εχθρός είναι ένας και έχει ένα όνομα: καπιταλισμός!

Δε θέλει και πολύ κλικ-κλικ…


(*) Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε την εξής τραγωδία: η Digea με τρόπο φασιστικό και αναίσχυντο διέκοψε την ψηφιακή μετάδοση του καναλιού «902» όταν στο πρόγραμμά του συμπεριελάμβανε το θέμα της κατάργησης της ΕΡΤ!


πηγη: Cogito ergo sum

2 σχόλια:

  1. θέλω να μου εξηγήσετε και εσείς αλλά θα το ψάξω και απο άλλους συντρόφους γιατι τελικά πωλήθηκε ο 902 αυτές τις μέρες, αφού πέρασε τον σκόπελο της ντίτζια κλπ κλπ . ειναι απαραίτητο να ξέρουμε τους λόγους . δεν ειναι επιχειρηματικό απόρρητο είναι βασική ιδεολογική μας ενημέρωση !!!
    μαρία μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρμόδιο για να απαντήσει και να εξηγήσει τους λόγους πώλησης των συχνοτήτων(εφοσον η σχετική είδηση ευσταθεί) είναι το ΚΚΕ. Θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα για το θέμα όταν υπάρξει και η σχετική ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή