Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στο κεφάλαιο

Η ληστεία του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου συνεχίζεται. Χρειάζεται συμμαχία και απάντηση σαν μια γροθιά, για να ανοίξει ο λαός το δρόμο προς όφελός του
Την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στην υλοποίηση των«προαπαιτούμενων δράσεων», για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, από τους 11 υπουργούς που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντ. Σαμαράς είχε χτες συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο, με τον οποίο θα συναντηθεί ξανά αύριο, Πέμπτη, με βασικό ζήτημα την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.Στο νέο κύμα των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, ενόψει του επόμενου γύρου των επαφών με την τρόικα, έρχεται να προστεθεί η ειλημμένη απόφαση για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών για χρωστούμενα στις τράπεζες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και φέρεται να είπε πως «παρότι είναι ακόμα καλοκαίρι, πρέπει να επισπεύσουμε, να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, ώστε να αρχίσουμε σταδιακά να κεφαλαιοποιούμε πολιτικά το θετικό μας έργο». Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβάλει τα νέα μέτρα και ταυτόχρονα να καλλιεργήσει τεχνητό κλίμα «αισιοδοξίας» στο λαό, για να αποσπάσει συναίνεση στα χειρότερα που φέρνει.

Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη είναι:


1. Κινητικότητα - απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «έχει παραλάβει λίστες από όλα τα υπουργεία» για την ένταξη δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας. Οπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, απομένουν πάνω από 8.000 υπάλληλοι για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος Σεπτέμβρη. Με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, επιπλέον 12.500 υπάλληλοι θα ενταχθούν σε «κινητικότητα» και «διαθεσιμότητα» στο δεύτερο κύμα, μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη. Η διαθεσιμότητα αφορά συνολικά 25.000 υπαλλήλους για το 2013, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, μετά από 8 μήνες παραμονής στο συγκεκριμένο καθεστώς, θα βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας. Οπως σημείωναν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός δήλωσε «ικανοποιημένος από το συντονισμό των υπουργείων για την κινητικότητα».

2. Κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών: Στη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε και το σχέδιο της κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε: «Οι πλειστηριασμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο θα δω προσωπικά. Δεν μπορεί να γίνει βιαστική συζήτηση». Ουσιαστικά ο Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα οι κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών από τις τράπεζες και μάλιστα φανέρωσε πως πρόθεσή του είναι να χειριστεί ο ίδιος το θέμα ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα ώστε να υλοποιηθεί η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Κυβερνητικά στελέχη, μετά τη σύσκεψη, σημείωναν ότι το θέμα των «πλειστηριασμών θα ανοίξει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

3. Αναδιάρθρωση της Αμυντικής Βιομηχανίας: Με πρωτοβουλία των αρμόδιων υπουργών έγινε συζήτηση και για την αμυντική βιομηχανία, ειδικότερα για την αναδιάρθρωση και τη συγχώνευση των ΕΛΒΟ, ΕΑΒ και ΕΑΣ, χωρίς να υπάρξουν αποφάσεις. Το θέμα θα εξετασθεί σε νέα κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και θα εξεταστούν τα σενάρια για την εκκαθάριση των τριών εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια περιλαμβάνουν μαζικές απολύσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις και πώληση των υποδομών και της περιουσίας τους.
Ομόθυμα στην αντιλαϊκή κλιμάκωση

Σαφείς δεσμεύσεις για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων ανέλαβαν στις δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη οι υπουργοί της κυβέρνησης.

«Εχει γίνει αρκετή δουλειά, πιστεύω θα τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα»,δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» ή νέο δάνειο και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει υλοποίηση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη του 2012 για τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε: «Η υλοποίηση της απόφασης του Γιούρογκρουπ εξαρτάται από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, έχουμε θετικές ενδείξεις, ας περιμένουμε το τέλος του έτους».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι «τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν κανονικά» και ξεκαθάρισε ότι «δεν αλλάζει τίποτα» στον αριθμό και τη διαδικασία της κινητικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός συντόνισε τις δράσεις όλων των υπουργείων και θα είμαστε όλοι όπως πρέπει». Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης, με τη σειρά του δήλωσε ότι «η δουλειά που μας περιμένει είναι πολλή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου