Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΚΥΠΡΙΑΚΟ Προετοιμάζεται η νέα «λύση» στα... βήματα του «σχεδίου Ανάν»


                            Στην Αθήνα σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης



Επιταχύνονται, όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, για την εμφανιζόμενη από τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ και ΕΕ «λύση», που εντάσσεται στις γενικότερες διευθετήσεις που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή, με την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα το βράδυ φτάνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Στην Κύπρο εξάλλου βρέθηκε την Τρίτη, μετά τη σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις. Οπως ανακοινώθηκε, μετέφερε «τη σθεναρή στήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου». Η Αμερικανίδα διπλωμάτης συναντήθηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, τον υπουργό Εξωτερικών Ι.Κασουλίδη και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκε η διαμόρφωση ενός κοινού ανακοινωθέντος με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να προωθηθεί μια «λύση» τύπου «σχεδίου Ανάν», που ουσιαστικά διχοτομεί οριστικά το Νησί και νομιμοποιεί την εισβολή και κατοχή. Η συζήτηση βέβαια αφορούσε και τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η οποία συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον για τους ενεργειακούς πόρους.

Θυμίζει... το διχοτομικό «σχέδιο Ανάν»

Οχι τυχαία, διέρρευσε χτες στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, που όπως λέγεται προωθούν παρασκηνιακά οι ΗΠΑ και βασίζεται στις προτάσεις του Ν. Αναστασιάδη από τις 18 Δεκέμβρη 2013.

Το έγγραφο, αφού εκφράζει εκκλήσεις για ουσιαστικό διάλογο, επικεντρώνεται στα ζητήματα της δήθεν ενιαίας Κύπρου, με ομόσπονδο κράτος που θα έχει 2 «συνιστώντα κράτη», προωθώντας ουσιαστικά μια ντε φάκτο διχοτόμηση, όπως προέβλεπε το «σχέδιο Ανάν» με «σομπρέρο» ΗΠΑ και ΕΕ.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα σημεία 3 και 4 που θυμίζουν το «σχέδιο Ανάν» που απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι με 76% τον Απρίλη του 2004:

«Η επίλυση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα έχει μία ενιαία νομική προσωπικότητα και μία κυριαρχία, η οποία θα καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το χάρτη του ΟΗΕ και η οποία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Θα υπάρχει μια ενιαία κυπριακή ιθαγένεια, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Ολοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δε θα αντικαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο την ενωμένη κυπριακή ιθαγένεια. Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες αρμοδιότητές της, θα προσδιορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δε θα καταπατούν τις νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατών, και οι νομοθεσίες των συνιστώντων κρατών δε θα καταπατούν ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαμάχη σε σχέση με τα παραπάνω θα δικάζεται από το ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δε θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία στην άλλη».

Και παρακάτω: «Η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από την επίλυση μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα ίσα κράτη. Η δικοινοτική, διζωνική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις εξουσίες της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου