Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Για τα γεγονότα στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα


Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το κέντρο κράτησης και όλη τη γύρω περιοχή



Αργά το βράδυ του Σαββατου, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εντός του κέντρου ξεσηκώθηκαν και αντέδρασαν εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης. Λίγο πριν, είχαν ενημερωθεί ότι η παραμονή τους θα παραταθεί από τους 12 στους 18 μήνες.Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν καταστέλλοντας τους μετανάστες. Έξω από το κέντρο έσπευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ.



Αντέδρασαν ενάντια στο μαρτύριο που ζουν και το οποίο παρατείνεται

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις 22:00, μεγάλος αριθμός μεταναστών διαμαρτυρήθηκαν την ώρα διανομής φαγητού και ήρθαν σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς, ενώ έβαλαν φωτιές σε στρώματα και κουβέρτες. Οι μετανάστες -περίπου 1.600 κρατούνται στην Αμυγδαλέζα- είχαν ενημερωθεί ότι θα παραταθεί κατά 6 μήνες (από τους 12 στους 18) η κράτησή τους στο κέντρο, κάτι που συμβαίνει με ευθύνη του αστικού κράτους το οποίο απαράδεκτα κωλυσιεργεί σε πολλούς από αυτούς την χορήγηση ασύλου και άλλων εγγράφων. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές κατοίκων της περιοχής, που μένουν πολύ κοντά στο κέντρο, υπήρξε διακοπή υδροδότησης και ρεύματος για κάποιες ώρες το Σάββατο στο κέντρο. Σε κάθε περίπτωση, και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν την περίοδο αυτή, ήρθαν και πάλι στο φως οι άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί, μέσα σε οικίσκους (κοντέινερ) που κυριολεκτικά βράζουν όταν έχει ζέστη.

Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της αστυνομίας

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το κέντρο κράτησης. Πάνω από 4 κλούβες, δεκάδες περιπολικά και αστυνομικές μηχανές, τουλάχιστον 2 αύρες της ελληνικής αστυνομίας, εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ βρέθηκαν στο χώρο. Κατά την επιχείρηση τους σε βάρος των μεταναστών, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, διαλύοντας περίπου τα μεσάνυχτα την εξέγερση.

Επίσης, μέσα στο κέντρο κατέφθασαν ασθενοφόρα και τουλάχιστον 4 πυροσβεστικά οχήματα.

Οι αστυνομικές αρχές δεν προέβησαν το βράδυ του Σαββάτου σε καμία επίσημη ανακοίνωση για τυχόν τραυματίες, κρατούμενους ή αστυνομικούς.

Σε ακτίνα παραπάνω από 700 - 800 μέτρων από το κέντρο αποκλείστηκε η περιοχή ενώ υπήρχαν εκατοντάδες αστυνομικοί και ασφαλίτες σε όλο το Μενίδι. Υπάρχουν πληροφορίες για περίπου 50 μετανάστες οι οποίοι διέφυγαν από το κέντρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας που εκδόθηκε την Κυριακή, στα επεισόδια συνελήφθησαν 14 μετανάστες στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου, ενώ αναζητούνται άλλοι 10 που διέφυγαν. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στην περιοχή

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της, Νίκο Καλούτση και παρουσία δημοτικών συμβούλων εκλεγμένων με το ΚΚΕ στο δήμο Αχαρνών, έσπευσαν άμεσα στην περιοχή έξω από το κέντρο. Απαίτησαν να ενημερωθούν για την κατάσταση, πράγμα που επιμελώς απέφευγαν να πράξουν οι αρμόδιες αρχές, με εξαίρεση την ενημέρωση ότι θα πραγματοποιηθεί καταμέτρηση των μεταναστών για να δουν εάν λείπουν κάποιοι από τους κρατούμενους. Οι κομμουνιστές κατήγγειλαν για ακόμη μια φορά τις άθλιες συνθήκες κράτησης των μεταναστών και εξέφρασαν το αίτημα να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης και να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς και υγιεινοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών.


πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου