Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Πρωτοβουλία στην υπηρεσία της κοινής πάλης Κομμουνιστικών Κομμάτων για τα συμφέροντα των λαών

Απο τις εργασίες της συνάντησης για την ίδρυση της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ


Την ίδρυση της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους», αποφάσισαν εκπρόσωποι Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες.


Η συνάντηση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναγκαίας όσο ποτέ σύγκλισης σε επίπεδο θεωρητικό, αλλά και πρακτικό, σε συνθήκες που η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού αναδεικνύεται τόσο περισσότερο όσο ο καπιταλισμός αποδεικνύει τα ιστορικά ξεπερασμένα όριά του.

Την εισήγηση στην έναρξη των εργασιών της συνάντησης έκανε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την οποία και παραθέτουμε:

«Ευχαριστούμε πολύ τα 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους". Ευχαριστούμε πολύ τους συντρόφους που συνέβαλαν δημιουργικά με τη στήριξη αυτής της προσπάθειας, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, για να φτάσουμε σήμερα εδώ οργανώνοντας την πρώτη ιδρυτική συνάντηση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο υπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας υπηρετεί την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη και την ενίσχυση της πάλης των κομμουνιστικών κομμάτων για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας. Έχουμε βαθιά συναίσθηση της ευθύνης μας. Τα προβλήματα οξύνονται, η καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, που είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, έχει οδηγήσει εκατομμύρια εργατικών, λαϊκών οικογενειών στην ανεργία και τη φτώχεια, η εκμετάλλευση της εργασίας από το κεφάλαιο εντείνεται, υπονομεύεται το μέλλον της νεολαίας . Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας υπηρετεί τη συγκέντρωση δυνάμεων και τη σχεδιασμένη δράση κατά της ΕΕ, της Ένωσης του κεφαλαίου.

Έχουμε πείρα, οι λαοί ζούνε τις οδυνηρές συνέπειες της συνθήκης του Μάαστριχτ, της συνθήκης της Λισαβόνας, τη στρατηγική "Ευρώπη 2020", τα σκληρά μέτρα της "Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης". Αντιμετωπίζουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα με αιχμή την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, την κοινή της δράση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας υπηρετεί την κοινή πάλη για τις Ευρωεκλογές και τις άλλες πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας. Θα δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών με αποφασιστικότητα, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, τα λαϊκά συμφέροντα ενάντια στην ΕΕ και τη στρατηγική της. Ενάντια στα αστικά, φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τις δυνάμεις του οπορτουνισμού που στηρίζουν την ΕΕ και κινούνται στη γραμμή της διαχείρισης του καπιταλισμού.

Δεν είναι εύκολη προσπάθεια, θα κουραστούμε, θα περάσουμε δυσκολίες, αλλά μπορούμε να τις αντιπαλέψουμε. Και όλοι μαζί, συλλογικά, σχεδιασμένα θα δράσουμε για τους κοινούς μας στόχους. Με τη συμβολή όλων των κομμάτων, με ευθύνη και επιμονή θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που θα δώσει ώθηση στην πάλη του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη, με θετική επίδραση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Ξεκινάμε καλά, συναισθανόμενοι τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά μας. Ξεκινάμε 30 Κομμουνιστικά Κόμματα και στην πορεία όλοι μας θα κάνουμε προσπάθεια να πάρουν μέρος και άλλα κόμματα που συμφωνούν με την ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ και σήμερα διστάζουν. Η πόρτα είναι ανοικτή, η συζήτηση συνεχίζεται.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Η συμφωνία μας στην ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ έχει μεγάλη σημασία γιατί επιτρέπει να ξεκινήσουμε με γερές βάσεις και να αναπτύξουμε αυτή την κομμουνιστική πρωτοβουλία. Οι ηγετικές δυνάμεις του ΚΕΑ έχουν κάνει τις δικές τους επιλογές, υποστηρίζουν την ΕΕ και βασικές, στρατηγικές της θέσεις.

Υποστηρίζουν μια ένωση του κεφαλαίου που γίνεται συνεχώς και πιο αντιδραστική και επικίνδυνη, έχουν αρνηθεί τις αρχές της κοσμοθεωρίας μας, τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού. Η ευθύνη είναι δική τους, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες πιστεύουμε ότι θα βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα και θα στηρίξουν την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μας.

Για το Σχεδιασμό της Δράσης την επόμενη περίοδο
Από σήμερα μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για το σχεδιασμό της δράσης που θα αναπτυχθεί την επόμενη περίοδο, εμπλουτίζοντας τους στόχους πάλης και τις παρεμβάσεις μας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε να προχωρήσουμε ως εξής:


  • Να προετοιμάσουμε παρέμβαση για τη Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη που θα εξετάσει σημαντικά ζητήματα κατά των λαών και μεταξύ αυτών την αναθεώρηση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.


  • Άμεσα να ετοιμάσουμε παρέμβαση για την απελευθέρωση των 4 Κουβανών αγωνιστών που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και να τοποθετηθούμε ενάντια στην κοινή θέση της ΕΕ.


  • Να ετοιμάσουμε έγκαιρα ανακοίνωση για τις Ευρωεκλογές και να την εκδώσουμε το Γενάρη, επανερχόμενοι ξανά τον Απρίλη με σύντομο κάλεσμα.


  • Να ετοιμάσουμε Παρέμβαση κατά του Αντικομμουνισμού, κατά των απαγορεύσεων ΚΚ και συμβόλων και να την δημοσιοποιήσουμε το Φλεβάρη του 2014.


  • Το Φλεβάρη του 2014 να τοποθετηθούμε για το ρόλο των ευρωκομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΑ.


  • Να ετοιμάσουμε για το Μάρτη του 2014 ειδική τοποθέτηση για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η ΕΕ και να αναδείξουμε τις συνέπειες κατά των εργαζομένων και ιδιαίτερα της Νεολαίας.


  • Να ετοιμάσουμε, αρχές Απρίλη, τοποθέτηση για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνας της ΕΕ - για τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.


  • Για όλα τα παραπάνω, με συνεννόηση στη γραμματεία της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ και θα γίνεται συγκεκριμένος καταμερισμός για τα θέματα του σχεδιασμού δράσης που θα συμφωνήσουμε σήμερα.

Να δούμε ακόμα δύο ζητήματα.

Το πρώτο αφορά την κατάθεση Ερωτήσεων προς το Ευρωκοινοβούλιο για προβλήματα εργαζομένων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με την αξιοποίηση κομμουνιστών ευρωβουλευτών.

Το δεύτερο αφορά την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων σε διάφορες χώρες με την αξιοποίηση στελεχών από τα ΚΚ που συμμετέχουν στην ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ώστε να μεταφέρεται η πείρα και να στηρίζονται δραστηριότητες των κομμάτων μας.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ξεκινάμε μαζί μια πολύ σημαντική προσπάθεια και έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχει η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ προς όφελος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.

Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη - καλή επιτυχία».

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα εξής κόμματα:

1. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

2. Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας

3. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

4. Ένωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

5. Κόμμα των Βουλγάρων κομμουνιστών

6. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

7. Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας

8. Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας

9. Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

10. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

11. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

12. Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας

13. Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας,

14. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

15. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

16. Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας

17. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

18. Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

20. Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας,

21. Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

23. Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

24. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

25. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία)

26. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

27. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)

28. Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

29. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

30. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία)

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου