Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ελεύθεροι!




Ας με συγχωρήσουν οι φίλοι αναγνώστες αλλά σήμερα λέω να κρατήσω μερικές σημειώσεις νομικού περιεχομένου. Αφορμή, βεβαίως, παίρνω από την ζωηρή κουβέντα που άνοιξε σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι να προφυλακιστούν οι χρυσαυγήτες βουλευτές οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πρώτα-πρώτα ας δούμε τον όρο προφυλάκιση. Πρόκειται για όρο που έπαυσε να υπάρχει στο ποινικό δικονομικό δίκαιο της Ελλάδας ήδη από το 1981, όταν η χώρα μας επιδίωξε να εναρμονιστεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αντικαθιστώντας τον άκομψο αυτόν όρο με τον έκτοτε ισχύοντα όρο προσωρινή κράτηση.

Μέχρι τότε η προφυλάκιση επιβαλλόταν υποχρεωτικά σε περίπτωση σοβαρών υπονοιών ενοχής τέλεσης κακουργήματος και δυνητικά σε περίπτωση πλημμελήματος, διαδραματίζοντας ένα ρόλο προ-ποινής. Έτσι γέμιζαν οι φυλακές με προφυλακισμένους υπόδικους, σε σημείο που αναλογούσε ένας υπόδικος για κάθε δυο καταδικασθέντες. Το πρόβλημα από άποψη ανθρωπιστική ήταν σπουδαίας βαρύτητας. Η υπερβολική χρήση του θεσμού ήταν προφανής, οφειλόμενη στο γράμμα του νόμου, ο οποίος αφ' ενός μεν δεν έθετε πρόσθετες προϋποθέσεις επιβολής αφ' ετέρου δε θεωρούσε αρκετές τις "σοβαρές υπόνοιες ενοχής" τού κατηγορουμένου.

Προς συρρίκνωση των απαράδεκτων αυτών φαινομένων και προς εναρμόνιση με την ΕΣΔΑ, ο όροςπροφυλάκιση καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με τον όρο προσωρινή κράτηση. Δυστυχώς όμως δεν έπαυσε να χρησιμοποιείται και από δημοσιογράφους οι οποίοι σε κάθε ποινική υπόθεση -είτε από άγνοια είτε προς εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης- συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τους όρους "προφυλάκιση", "προφυλακίστηκε" ή "κρίθηκε προφυλακιστέος" αντί των ορθών όρων "προσωρινή κράτηση", "κρατείται προσωρινά" ή "κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος" κλπ.

Η επιβολή προσωρινής κράτησης έχει διπλό σκοπό. Αφ' ενός μεν εξασφαλίζει ότι ο κατηγορούμενος θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο να δικαστεί αφ' ετέρου δε εμποδίζει τον κατηγορούμενο να προβεί στην τέλεση νέων αδικημάτων. Με άλλα λόγια, κρατείται προσωρινά (δηλαδή, μέχρι να δικαστεί) όποιος θεωρείται ύποπτος φυγής και όποιος εκτιμάται πως θα παρανομήσει εκ νέου αν αφεθεί ελεύθερος. Συχνά, για να αφεθεί ο κατηγορούμενος ελεύθερος μέχρι την δίκη του, χρειάζεται να καταβάλει χρηματική εγγύηση η οποία είναι ανάλογη με τις οικονομικές του δυνατότητες και του επιστρέφεται μόλις εμφανιστεί στο δικαστήριο για να δικαστεί.


Πάμε τώρα στα των χρυσαυγητών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από δημοσιογραφικές πηγές, ο Κασιδιάρης κατηγορείται για το ότι (σημ.: πάρτε βαθειά ανάσα!) συμμετείχε αδιαλείπτως σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα αποτελούμενη από τρία ή περισσότερα άτομα, η οποία επιδίωκε τη διάπραξη των παρακάτω αδικημάτων: παραχάραξη, κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, πλαστογραφία, πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων, ψευδής βεβαίωση, νόθευση, εμπρησμός, εμπρησμός σε δάση, πλημμύρα, έκρηξη, παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πρόκληση ναυαγίου, δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων, διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών, ανθρωποκτονία από πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή, βιασμός, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, πορνογραφία ανηλίκων, σωματεμπορία, ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, υπεξαίρεση, ληστεία, εκβίαση, απάτη, απάτη με υπολογιστή, διευκόλυνση της παρανόμου εισόδου ή εξόδου ή της παρανόμου μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών(σημ.: εκπνεύστε!).

Αν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι σωστές, τότε η δικαιοσύνη άφησε ελεύθερο τον Κασιδιάρη επειδή εκτίμησε ότι ένα άτομο το οποίο κατηγορείται για συμμετοχή σε μια οργάνωση που παραβίασε τα μισά άρθρα του ποινικού δικαίου, δεν εκτιμάται πως μέχρι την δίκη του θα προβεί στην τέλεση νέων εγκλημάτων. Βεβαίως, πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση της δικαιοσύνης (σημ.: δεν θέλω γέλια, παρακαλώ!) αλλά, που να πάρει ο διάολος, δεν μπορώ να καταλάβω τι παραπάνω είχε κάνει ο δόλιος ο Σακκάς και τον κρατήσανε όχι μόνο το 18μηνο που προβλέπει ο νόμος αλλά πήρανε και παράταση. Κι αν ο άνθρωπος δεν έκανε απεργία πείνας, ακόμη μέσα θα τον είχανε ως "προσωρινά κρατούμενο"...

Πάμε παρακάτω. Λέγαμε πρωτύτερα ότι συχνά επιβάλλεται σε όποιον κατηγορούμενο αφήνεται προσωρινά ελεύθερος, χρηματική εγγύηση ανάλογη με τις οικονομικές του δυνατότητες. Πώς εκτίμησε η δικαιοσύνη τις οικονομικές δυνατότητες των τριών που άφησε ελεύθερους; Του μεν Κασιδιάρη στις 50.000 ευρώ (δηλαδή 7-8 βουλευτικές αποζημιώσεις), των δε Παναγιώταρου και Μίχου στο μηδέν. Προφανώς, η δικαιοσύνη από την μια κατηγορεί κάποιους π.χ. για εκβιασμό αλλά από την άλλη ανεκάλυψε ότι η κρίση που περνάμε είναι τόσο βαθειά ώστε ακόμη και οι εκβιαστές έχουν κεσάτια...

Αναπόφευκτη συνειρμική απορία: Στις φυλακές κρατούνται "προσωρινά" πρώην μικροεπιχειρηματίες ως υπόδικοι για χρέη στο δημόσιο (π.χ. από μη απόδοση ΦΠΑ), αν και οι επιχειρήσεις τους έχουν κλείσει προ πολλού και οι ίδιοι είναι φαληρισμένοι. Πόσο πιθανό είναι αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν στο εξωτερικό ή να ξαναεγκληματ΄σιουν (π.χ. να ξανακλέψουν ΦΠΑ) μέχρι την δίκη τους; Λέω εγώ τώρα...


Και κάτι τελευταίο, για όσους ισχυρίζονται ότι ο Κασιδιάρης άρχισε την τέλεση νέων εγκλημάτων με το που βγήκε από την Ευελπίδων: Παιδιά, ψυχραιμία! Είπαμε ότι ο άνθρωπος κατηγορείται για παραβίαση του μισού ποινικού κώδικα αλλά μη το παρακάνουμε. Δεν κατηγορήθηκε ποτέ για καταμουτσουνιές σε δημοσιογράφους!


ΥΓ1: Εκείνος ο χοντρομαλάκας ο χρυσαυγήτης βουλευτής ονόματι Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος ανέβασε στο Φέησμπουκ ανάρτηση συνοδευόμενη από την "Μπαλλάντα τού κυρ-Μέντιου" (στίχοι Βάρναλη, ερμηνεία Ξυλούρη), έχει πάρει χαμπάρι τους στίχους που λένε "κοίτα, οι άλλοι έχουν κινήσει, έχει η πλάση κοκκινήσει..."; Μάλλον όχι! Εκτός αν προσπαθεί να αποδείξει την σύμπτωση των "δύο άκρων"...

ΥΓ2: Μαθαίνω ότι ο χρυσαυγήτης βουλευτής Μίχος, μόλις βγήκε από την Ευελπίδων, φώναξε ότι"μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσετε". Είναι σίγουρος ότι το κονσερβοκούτι δεν θα κάνει δουλειά; Συγγνώμη αλλά διαφωνώ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου