Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Με αφορμή τη μικρή Μαρία


Προκαλεί οργή που ορισμένοι ανακάλυψαν μέσω της μικρής Μαρίας ότι υπάρχει εμπορία παιδιών στη χώρα μας.

Στο σύστημα που ζούμε εμπορεύονται τα πάντα, ακόμη και την ανάγκη για ένα παιδί. Εμπόριο υπάρχει από τη γέννηση ενός παιδιού μέσω των μεγάλων επιχειρήσεων μαιευτηρίων, των διαφόρων κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης ακόμα και με τα παιδιά αυτά καθ' αυτά. Εγκατάλειψη ακόμη και αγοραπωλησίες παιδιών γίνονται και λόγω της χαλάρωσης των ηθικών αντιστάσεων που καλλιεργεί το σύστημα, ειδικά σε ανθρώπους που βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια και απόγνωση.

Το Κόμμα μας από χρόνια με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσα στη Βουλή και στο κίνημα των εργαζομένων της Πρόνοιας, έχει αναδείξει ότι η αποσάθρωση των δημόσιων υπηρεσιών και ιδρυμάτων οδηγεί στην ανάπτυξη της εμπορίας παιδιών στη χώρα μας.

Οι αναδιαρθρώσεις - ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την Πρόνοια που κλιμακώνονται σήμερα με αφορμή την κρίση έχουν τραγικές επιπτώσεις ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι το παιδί, οι ηλικιωμένοι, τα ΑμεΑ.

Το Κόμμα μας απορρίπτει κατηγορηματικά τη μαζική και μονόπλευρη ενοχοποίηση των Ρομά με αφορμή το περιστατικό με τη μικρή Μαρία. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το σύστημα έχει -ακόμη και με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στη φυλακή- την ανάγκη αναπαραγωγής ρατσιστικών αντιλήψεων. Πάντως, οι κορυφές των κυκλωμάτων που εμπορεύονται την ανάγκη των ζευγαριών να αποκτήσουν ένα παιδί σίγουρα δε βρίσκονται στους καταυλισμούς των Ρομά!

Η περιθωριοποίηση, η ανέχεια και η απουσία ειδικών και μόνιμων μέτρων κοινωνικής ένταξης εκθέτει κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, όπως οι Ρομά, στα κυκλώματα ακόμη και στο οργανωμένο έγκλημα. Είναι κοινό μυστικό τι έγινε με τα διάφορα αποσπασματικά προγράμματα που διαχειρίστηκαν οι δήμοι, όπως και η ψηφοθηρική μεταχείριση των Ρομά από τα κόμματα και τους υποψήφιους δημάρχους τις παραμονές των βουλευτικών και τοπικών εκλογών.

Οι Ρομά έχουν ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέτρα προστασίας των ανέργων, έχουν ανάγκη από δημόσιες υπηρεσίες Υγείας με βάση το Κέντρο Υγείας, με ευέλικτες υπηρεσίες που θα παρεμβαίνουν μέσα στους καταυλισμούς με προγράμματα ενημέρωσης, οικογενειακού προγραμματισμού, προληπτικής υγείας και δημόσιας υγιεινής με σεβασμό στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους.

Μία η λύση

Αγώνας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια υψηλής ποιότητας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης ανοιχτής ή συγκαλυμμένης μέσω των λεγόμενων ΜΚΟ.

Γενναία χρηματοδότηση και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Κέντρο Βρεφών «η Μητέρα», στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, και στα άλλα δημόσια κέντρα, ούτως ώστε να μπορέσουν ν' ανοίξουν νέα τμήματα για τη στήριξη αυτών των παιδιών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους.

Για την ανάπτυξη δομών δημόσιων υιοθεσιών και την πλήρη στελέχωσή τους, για τη γρήγορη, ασφαλή για το συμφέρον του παιδιού και με επιστημονικό τρόπο διεκπεραίωση των αιτήσεων.

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ ενός δημόσιου πανελλαδικού φορέα για την προστασία του εγκαταλειμμένου ή κακοποιημένου παιδιού, του παιδιού με επικίνδυνους γονείς, του παιδιού χωρίς οικογένεια.

Αυτός ο δημόσιος φορέας στελεχωμένος με ειδικούς επιστήμονες και με όλο το απαραίτητο προσωπικό θα έχει στην αποκλειστική του ευθύνη την υιοθεσία και την αναδοχή.

Θα πρέπει να καταργηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο ανάμειξη ιδιωτών, με ή χωρίς ΜΚΟ. Αυτός ο δημόσιος φορέας θα πρέπει να αναλάβει όλες τις υποδομές που σήμερα ανήκουν σε ιδιώτες, εφόσον τηρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να εντάξει στη δύναμή του όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ' αυτούς τους ιδιωτικούς φορείς.

Αυτός ο δημόσιος φορέας θα πρέπει ν' αναλάβει αποκλειστικά τη διεκπεραίωση και των διακρατικών υιοθεσιών.

Να γίνουν, τώρα, μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο Κέντρο Βρεφών «η Μητέρα», στο Αναρρωτήριο Πεντέλης και στα άλλα κέντρα για το παιδί. Να ανακαινιστούν άμεσα και ν' ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες για να μην υπάρχουν υγιή παιδιά με εισαγγελικές εντολές στα μαιευτήρια και στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις στις υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων, για να μπορούν να στηρίζουν την οικογένεια που υποφέρει, την ανύπαντρη μητέρα, να βρίσκονται μέσα σε κάθε γειτονιά, να μπορούν να παρεμβαίνουν με τον κατάλληλο τρόπο στους μετανάστες, στις μειονότητες και στους Ρομά, με σεβασμό στις παραδόσεις και στην κουλτούρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου