Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Προγραμματική Συμφωνία με το κεφάλαιο

Σαμαράς και Βενιζέλος δεσμεύονται να διασφαλίσουν τη «σταθερότητα» που ζητάει το κεφάλαιο, σαν προϋπόθεση για επενδύσεις και ανάπτυξη

Eurokinissi


Το κείμενο της «προγραμματικής συμφωνίας» της κυβέρνησης -που εκκρεμούσε από το καλοκαίρι μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση- οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με τον Ευαγ. Βενιζέλο, η προγραμματική συμφωνία θα αποτελέσει το«διαπραγματευτικό πλαίσιο» της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα.



Στη χτεσινή συνάντηση τέθηκε επί τάπητος η τακτική της λεγόμενης «πολιτικής διαπραγμάτευσης» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Επίσης, συζητήθηκε η στάση που θα κρατήσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, θα καλέσει τους «Ευρωπαίους εταίρους» να «τηρήσουν τα συμφωνηθέντα» σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Πίσω από τις ψευδεπίγραφες υποσχέσεις περί «κόκκινων γραμμών» που διατυπώνονται και στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας με την αναφορά ότι «νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία», οι κυβερνητικοί εταίροι ουσιαστικά δεσμεύονται για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεση. Οι δυο βασικοί άξονες που θέτει η κυβέρνηση, τους οποίους μάλιστα εμφανίζει σαν απαραίτητους όρους «για την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο» συνοψίζονται:
  • Πρώτον: Στο προχώρημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα ισοπεδώσουν την τιμή εργατικής δύναμης, τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, παρέχοντας φτηνά εργατικά χέρια στο κεφάλαιο.
  • Δεύτερον: Στην παροχή πλήθους οικονομικών ενισχύσεων, φοροελαφρύνσεων καθώς και στη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικοί εταίροι, θέτουν σαν προτεραιότητα την εξασφάλιση «κοινωνικής ειρήνης», ενώ διαβεβαιώνουν την άρχουσα τάξη ότι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν σταθερότητα, μέσω της «εξάντλησης» της τετραετίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η «σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ».

Σημειώνουν επίσης ότι «για να μειωθεί το κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ, αλλά και το κλάσμα έλλειμμα προς ΑΕΠ, μόνη λύση είναι πλέον η ενίσχυση του παρονομαστή του κλάσματος, δηλαδή η αύξηση του εθνικού εισοδήματος». Οι στοχεύσεις τους φανερώνουν ότι η όποια «ανάκαμψη» δεν αφορά την ευημερία του λαού, αλλά την ενίσχυση της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας.
Οι βασικοί άξονες

Οι βασικές επιδιώξεις που καταγράφονται στην προγραμματική συμφωνία είναι οι ακόλουθες:

--«Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα όχι απλά να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος, αλλά να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική και αξιόπιστη ως εθνική οικονομία (...) Τη συστηματική και σταθερή προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων, που επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο "κανονικό" ευρωπαϊκό κράτος (...) μια οικονομία ανοιχτή, εξωστρεφή και ανταγωνιστική, μια αγορά χωρίς αγκυλώσεις». Δηλαδή, συνέχιση των περικοπών και των μέτρων σε βάρος του λαού, για να είναι ανταγωνιστική η ελληνική καπιταλιστική οικονομία.

-- Τη «στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων». Με μέτρα όπως η«φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων», η «μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών, η μείωση του κόστους της ενέργειας, η μείωση του κόστους του χρήματος και η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις».

--«Εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που διαμορφώθηκε αρχικά το Φεβρουάριο του 2010». Με στόχο την εκχώρηση στρατηγικών και κερδοφόρων τομέων της οικονομίας (ενέργεια, υποδομές, κρατικές επιχειρήσεις) σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.

--«Η επανεκκίνηση των έργων των οδικών αξόνων, των δημοσίων έργων, των έργων διαχείρισης απορριμάτων» καθώς και «η προσέλκυση και διευκόλυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων» στους τομείς της «ενέργειας, των τροφίμων, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού». Σε κερδοφόρους, δηλαδή, τομείς που θα προσφέρουν άμεσα και μεγάλα κέρδη στα μονοπώλια που θα επενδύσουν στη χώρα.

--«Η μέγιστη δυνατή απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020»,οι οποίοι θα κατευθυνθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

--«Να δημιουργηθεί "μέτωπο ευθύνης" που θα εγγυηθεί την επιτυχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων» και «να διαμορφωθεί η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση γύρω από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης». Στόχος, να εξασφαλιστεί η υποταγή του λαού στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και αναδιαρθρώσεις.

--«Ταχύτερη -και ασφαλέστερη- επάνοδο της χώρας στις αγορές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών». Με στόχο να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του μεγάλου κεφαλαίου.

-- Την «ενεργοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας» αλλά και την ανάδειξη των «νέων διεθνών ρόλων που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, ως προπύργιο σταθερότητας στην περιοχή». Δηλαδή, να διεκδικήσουν την αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μεσόγειο.


Προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας

Την ίδια ώρα που οι κυβερνητικοί εταίροι πρόσφεραν απλόχερα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο με σαφέστατες δεσμεύσεις μέσω της προγραμματικής συμφωνίας, στον αντίποδα για τα λαϊκά στρώματα υπόσχονταν την προώθηση προγραμμάτων διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και ανακύκλωσης της ανεργίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται στη θέσπιση «εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης»,στη «δημιουργία προσωρινών θέσεων απασχόλησης» για τους μακροχρόνια ανέργους και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προκειμένου να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας!

Επίσης, οι κυβερνητικοί εταίροι υπόσχονται ότι θα καταπολεμήσουν τη «φοροδιαφυγή» και προαναγγέλλουν πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου