Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης...



Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα προπαγάνδιζε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να πάρει «νέα οριζόντια μέτρα», προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό 2014 - 2015. Προσέξτε... δε λέει: «Δε θα πάρω νέα μέτρα», αλλά «νέα οριζόντια μέτρα». Που σημαίνει μέτρα θα πάρω, αλλά δε θα είναι οριζόντια. Και πάνω σ' αυτό θα διαπραγματευτώ με την τρόικα. Προχτές, ο αστικός Τύπος προπαγάνδιζε ότι ούτε και η τρόικα εστιάζει στη μείωση μισθών, συντάξεων, εφάπαξ κ.λπ. Τι προτάσσει; Το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των δικηγόρων, την εξόφληση των κρατικών χρεών σε ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ για να πουληθούν, τις στοχευμένες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Γύρω από αυτά τα ζητήματα και άλλα πραγματοποιείται η διαπραγμάτευση και η κόντρα αφορά στην υλοποίησή τους. Για παράδειγμα, η εξυγίανση των αμυντικών βιομηχανιών θα γίνει με εκκαθάριση εν λειτουργία ή με κλείσιμο. Ποιοι θα μπουν μπροστά στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ. Οι γκρίνιες τμήματος του αστικού Τύπου ότι από τη μια η τρόικα πιέζει για ιδιωτικοποιήσεις και από την άλλη οι Βρυξέλλες φρενάρουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ή του ΟΣΕ είναι χαρακτηριστικές.

Αυτά διαπραγματεύονται απ' ό,τι φαίνεται, μαζί με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, μείωση των επιτοκίων, αναχρηματοδότηση των ομολόγων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από το περιεχόμενο της λεγόμενης «πολιτικής διαπραγμάτευσης» αυτή δε γίνεται για όφελος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση παραπλανά το λαό ότι η διαπραγμάτευση γίνεται για το καλό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την κριτική στην κυβέρνηση ότι δε διαπραγματεύεται! Στην πραγματικότητα, ανταγωνίζεται την κυβέρνηση για το ποιος θα είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής, κρύβοντας επί της ουσίας τη συμφωνία του με τη στρατηγική του κεφαλαίου στο έδαφος της οποίας αναπτύσσεται η όποια διαπραγμάτευση, δηλαδή ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι αναπόφευκτη με όποια διαπραγμάτευση.

Τα μέτρα είτε οριζόντια, είτε κάθετα, ή όπως αλλιώς τα βαφτίσουν, θα προστεθούν σε όλα τα υπόλοιπα που έχουν παρθεί και εξαθλιώνουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Γιατί, την ώρα που ο αστικός Τύπος παίζει τα δικά του βρώμικα παιχνίδια, τα παιχνίδια των καπιταλιστών, του αστικού πολιτικού συστήματος, η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα υφίστανται σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος τις επιπτώσεις της κρίσης, ενώ διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να «πληρώσουν» και την ανάκαμψη. Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, μεγάλα τμήματα εργαζομένων προσπαθούν να επιβιώσουν με 300 και 400 ευρώ το μήνα - εάν πληρώνονται - και δυσκολεύονται να ταΐσουν τα παιδιά τους. Χιλιάδες οικογένειες βιώνουν το δράμα της ανεργίας, της φτώχειας, της αδυναμίας να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


Να γιατί το ΚΚΕ εκτιμά ότι, ανεξάρτητα από τη «λύση» που θα επιλεγεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ανεξάρτητα από το εάν τα αντιλαϊκά μέτρα πάρουν τη μορφή ή όχι ενός νέου μνημονίου, το σίγουρο είναι πως ο αντιλαϊκός κατήφορος για το λαό δεν έχει τέλος... Να γιατί οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, τα λαϊκά στρώματα που ο μόχθος τους πάει χαμένος στον καπιταλισμό, πρέπει να παλέψουν σήμερα για να βάλουν φρένο στον αντιλαϊκό κατήφορο και να στήσουν τα θεμέλια ο αγώνας αυτός να πάει μέχρι τέλους, μέχρι την πλήρη απαλλαγή από την άγρια εκμετάλλευση των παράσιτων που τούς κλέβουν τον πλούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου