Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Τα μαθηματικά του μπακάλη και τα μαθηματικά του Βορίδη


  Στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τροικα για τα μέτρα που πρεπει  να παρθούν προκειμένου να καταβληθεί η δόδη ύψους 1 δις ευρω. Ενα άλλο γεγονός που κεντρίζει το ενδιαφέρον  ειναι και η είδηση οτι 505 Ελληνες κατέχουν περιουσία ύψους 60 δις.Λαμβάνοντας υπ'οψιν  το γεγονός οτι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα τα οποία θα διασφαλίσουν στους δανειστές οτι θα παρουν πισω τα λεφτα τους σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα  και σε συνδυασμό με δηλώσεις του Βορίδη την περασμένη Δευτερα στον Πρετεντερη εμεις θα κάνουμε κάποιες υποθέσεις εργασίας.

Υποθεση πρωτη

  Τα μέτρα του 1 δις καλούνται να πληρώσουν οι 505 συμπολίτες μας με περιουσία ανω των 60 δις. Ας κάνουμε τωρα κάποιες απλές μαθηματικές πράξεις: 60 δις δια 505 μας κάνουν περιπου 119 εκατομμύρια ευρώ το κεφάλι. Αν κληθούν  αυτοί να πληρώσουν το μάρμαρο για τα μέτρα του 1 δις , τότε αντιστοιχεί περίπου 1.98 εκατ. ευρω στον καθένα η για να το πουμε και διαφορετικά πρεπει να φορολογηθούν με ένα συντελεστή της τάξης του  1.67% (περίπου). Κατι μας λεει οτι με τα 117.02 εκατ. που θα τους μείνουν  θα καταφέρουν να βγάλουν το βαρύ χειμώνα που προβλέπεται  για φετος



Υποθεση δευτερη

Επειδή ομως η πρώτη υπόθεση ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας ας κάνουμε τη δεύτερη υπόθεση, που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κατα την οποία το 1 δις θα βρεθεί μεσω της, προσφιλούς για τους Ευρωπαίους, περικοπής των συντάξεων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ο αριθμός των συνταξιούχων είναι 2.707.727 ανθρωποι ενω η μέση μηνιαία σύνταξη ανέρχεται στο ποσό των  926 ευρώ. Στην περίπτωση που κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα του 1 δις οι συνταξιούχοι τότε το ποσό που θα παρακρατηθεί απο καθε συνταξιούχο είναι συνολικά 369 ευρώ η αλλιώς 30 ευρώ το μήνα. Για να το προσεγγίσουμε και ποσοστιαία, πρέπει το εισόδημα τους να μειωθεί κατα 3.2% και η σύνταξη που θα παίρνουν να ανέρχεται στα 896 ευρώ το μήνα (περίπου). 

Συμπέρασμα 1: Αν τα μέτρα πλήξουν τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή τους συνταξιούχους, τότε 2.707.727 άνθρωποι θα δούνε το εισόδημα τους να μειώνεται σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που θα μειωνόταν η περιουσία 505 δισεκατομμυριούχων αν τα μέτρα βάραιναν αυτούς. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου