Της Κάλι Καρά
«Βιάγκρα εργασίας» το λένε στις μέρες μας στη Γερμανία το μικρό αλλά «θαυματουργό» χάπι των εργαζομένων το οποίο έχει διαφορετικά ονόματα από χώρα σε χώρα, για να αντιμετωπιστεί η μείωση της παραγωγικότητας που κοστίζει στους εργοδότες. Οι φαρμακοβιομηχανίες βρήκαν πάλι το «φάρμακο» για να αντέχουν οι εργαζόμενοι τις νέες εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, την εξάντληση από την κούραση και τις συνθήκες δουλειάς, την αντιμετώπιση του άγχους, την κατάθλιψη και την ανασφάλεια που μοιράζεται απλόχερα στις καπιταλιστικές χώρες.
Είναι αμύθητα τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών από τις ουσίες που πλασάρουν από τον προπερασμένο αιώνα, στους εργαζόμενους για την «ανακούφισή» τους από τα δεινά που τους φορτώνει στη σωματική και ψυχική τους υγεία, η εκμεταλλεύτρια τάξη:
BAYER από το 1898 εισάγει στην αγορά την ΗΡΩΙΝΗ (Heroisch: δυνατό, ισχυρό) που την διαφημίζει ως το ειδικό φάρμακο ως υποκατάστατο της μορφίνης και καταπραϋντικό για το βήχα, ενώ μέσω δημοσιεύσεων σε ιατρικά περιοδικά προσπαθούσε να την παρουσιάσει ως την απόλυτη θεραπεία για σοβαρές ασθένειες όπως, το άσθμα, η βρογχίτιδα, η φυματίωση. Το αποτέλεσμα της διαφημιστικής καμπάνιας ήταν ότι μόλις το 1899 πωλούνταν πάνω από ένας τόνος ηρωίνης με εξαγωγές σε 23 χώρες με πρώτο πελάτη τις ΗΠΑ. Τα κέρδη ήταν τεράστια για τον γερμανικό κολοσσό, όταν το 1913 αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή έπειτα από 180 κλινικές καταγγελτικές εκθέσεις.
«...Το χειρότερο από όλα αυτά τα φάρμακα ήταν ένα ποτό που παρασκευαζόταν από όπιο και λάβδανο και πουλιόταν με την ονομασία Godfrey’sCordial» (Πρόκειται για το θαυματουργό σιρόπι που στην Αγγλία οι χονδρέμποροι και οι φαρμακοποιοί «έσπρωχναν» περισσότερο. (Ενγκελς «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία»)
Στο Coventry πουλούσαν κάθε εβδομάδα 39lt που αντιστοιχούν σε 12.000 δόσεις σε 3.000 μωρά ηλικίας κάτω των 2 ετών για να μένουν ήσυχα. (Public Health in the 19centuryLondon 1965)
HOECHST το 1943 παράγει την μεθαδόνη, η οποία κυκλοφορεί ελεύθερα στην αγορά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και διαφημίζεται ως ισχυρό αναλγητικό.
Το 1963: άρχισαν να λειτουργούν τα προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη. Η διοχέτευσή της στην αγορά δημιούργησε χιλιάδες τοξικομανείς και αποδείχτηκε ότι προκαλεί ίδια εξάρτηση με την ηρωίνη και τη μορφίνη. Σήμερα είναι το υποκατάστατο που δίνεται από το κράτος στα προαύλια των νοσοκομείων στα θύματα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Πόσο αναγκαία και επίκαιρη είναι η πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Μόνο όταν οι φαρμακοβιομηχανίες γίνουν λαϊκή περιουσία θα μπουν πραγματικά και με την έρευνα και με την παραγωγή τους στην υπηρεσία της υγείας του λαού και όχι του κέρδους.
πηγη: 902
Είναι τεράστιο θέμα με πολλές πλευρές και προεκτάσεις που έχουν σχέση με την πλήρη ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο του φάρμακου σε θέματα όπως : α) με τον προσανατολισμό της έρευνας που κάνουν για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και όχι των αιτιών της ασθένειας σε συνδυασμό με την ουσιαστική έλλειψη πρόληψης υγείας, γιατί κοστίζει και δεν αποφέρει κέρδη για τους επιχειρηματίες της υγείας β) με την ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής των φαρμάκων καθώς και την τεχνητή έλλειψη που σκόπιμα δημιουργούν προκειμένου να διαμορφώνουν τις τιμές γ) τον έλεγχο των πρώτων υλών με τις συμφωνίες που κλείνουν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα δ) την έλλειψη μόνιμου σταθερού ελέγχου σε όλα τα στάδια παραγωγής του φαρμάκου που έχει αντικατασταθεί με δειγματοληπτικό και εκ των υστέρων έλεγχο ε) την διαδικασία εξασφάλισης μακροχρόνιων πατεντών με την ανοχή και συνενοχή των αστικών κυβερνήσεων για την εξασφάλιση αυξημένης κερδοφορίας
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όλα τα παραπάνω είναι ολοφάνερη η πολιτική ευθύνη των κομμάτων καπιταλιστικής διαχείρισης που υπηρετούν τα κέρδη των βιομηχάνων σε βάρος της Δημόσιας Υγείας στα πλαίσια της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς".....
- Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ.
- ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ.....