Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Με την τρόικα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός



Με την τρόικα συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, πριν αναχωρήσει για το δεύτερο ταξίδι του, εντός δύο μηνών, στις ΗΠΑ.

Στο τραπέζι με τους εκπροσώπους της τρόικας ήταν το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων που αποτέλεσαν σημεία αιχμής στις συναντήσεις που είχαν τα αρμόδια υπουργεία αυτή την εβδομάδα για τη διαμόρφωση των νέων βάρβαρων μέτρων.

Σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου για τις επαφές με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι «Η διαπραγμάτευση πάει καλά, υπάρχει σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα. Όπως ξέρετε είναι πολλά τα θέματα και συνεχίζουμε».

Οι συζητήσεις με την τρόικα συνεχίζονται και στο επίκεντρο είναι:

  • Το ασφαλιστικό είναι ανοιχτό για τη λήψη νέων μέτρων κατά ασφαλισμένων και συνταξιούχων με πρόσχημα τα ελλείμματα των ταμείων.


  • Η φορολογία, όπου η συζήτηση είναι σε δύο άξονες, την επιβολή νέων φόρων και την επέκταση των υπαρχόντων με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και τη φορολογική εισπραξιμότητα που πρέπει να βελτιωθεί, ειδάλλως θα διατηρηθεί η είσπραξη των χαρατσιών μέσω της ΔΕΗ.


  • Τα εργασιακά επίσης είναι στο τραπέζι για την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που θα άρουν τα εμπόδια στις μαζικές απολύσεις, μεταξύ αυτών την απαιτούμενη υπογραφή του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.


  • Η διαθεσιμότητα είναι ένα από τα σημεία που ήδη υπάρχει συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση σχεδόν ολοκλήρωσε την ένταξη 12.500 δημόσιων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας και πλέον η συζήτηση εντοπίζεται στο χρόνο λήξης του δεύτερου κύματος που περιλαμβάνει άλλους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους.


  • Η αμυντική βιομηχανία και το μέλλον των εργαζομένων είναι από τα θέματα που παραμένουν στις επαφές, καθώς κυβέρνηση - τρόικα συζητούν τον ακαριαίο ή τον εν λειτουργία θάνατο των ΕΑΣ - ΕΛΒΟ αλλά και της ΛΑΡΚΟ.


  • Το πρωτογενές πλεόνασμα, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν στο ύψος των 100 εκατ. ευρώ για το 2013. Σύγκληση διαπιστώνεται και για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014.


  • Η ύφεση θα κλειδώσει στο 4% για το 2013 με τις δύο πλευρές να υποχωρούν ελάχιστα από τις αρχικές τους προβλέψεις. Η τρόικα την ανέβαζε στο 4,2% και το Υπουργείο Οικονομικών την κατέβαζε στο 3,8%.

Οι συναντήσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο και είναι πιθανό να μην υπάρξει τώρα γενική συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του Οκτώβρη για να συνεχισθούν οι επαφές, στις οποίες θα τεθούν αναλυτικά και τα θέμα της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους.

Στην Αθήνα θα παραμείνουν τα τεχνικά κλιμάκια για επαφές με υπηρεσιακά στελέχη των αρμόδιων υπουργείων.

πηγη: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου