Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ: Από το «μαύρο» στις... χειροπέδες

Με μια πράξη που ξεπερνά τα όρια του αυτοσαρκασμού η κυβέρνηση «κλείδωσε» την κεντρική πύλη της ΕΡΤ με ένα ζευγάρι χειροπέδες!
Τον περασμένο Ιούνη, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση έριξε «μαύρο» στην ΕΡΤ. Χτες τα ξημερώματα, οι συγκυβερνώντες έδωσαν εντολή στην Αστυνομία να εισβάλει στο κτίριο. Η εισβολή συνοδεύτηκε με σκηνές πάνοπλων αστυνομικών να μπαίνουν στο ραδιομέγαρο από παντού, με τέσσερις προσαγωγές, και με ... χειροπέδες να κλειδώνουν την είσοδο της κεντρικής πύλης.


Δυνάμεις των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ, των ΥΜΕΤ και της Ασφάλειας, παρουσία του εισαγγελέα Νίκου Γκύζη, εισέβαλαν στις 4.20 το πρωί στο Μέγαρο από την πλαϊνή είσοδο επί της οδού Δημητσάνας και σε λίγα λεπτά είχαν αναπτυχθεί σε όλους τους χώρους του κτιρίου. Την είσοδο και την παραμονή των ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων τόσο στην είσοδο του ραδιομεγάρου όσο και στον προαύλιο χώρο, κατέγραφε και εξέπεμπε ζωντανά το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του κτιρίου. Ταυτόχρονα, από το στούντιο της ΕΡΑ που εξέπεμπε εκείνη την ώρα ο δημοσιογράφος της βάρδιας Ν. Τσιμπίδας, μετέδιδε «live» την εισβολή με τους ήχους από τους ασυρμάτους των αστυνομικών που είχαν μπει στο στούντιο να μεταδίδονται «ζωντανά» στον αέρα. «Συνάδελφοι, μπήκαν τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. Ολοι τώρα εδώ. Οσοι ακούνε, φίλοι και συνάδελφοι που μας ακούνε αυτή τη στιγμή, ας έρθουν στο ραδιομέγαρο», ήταν η έκκληση που πρόλαβε να μεταδώσει. Ο εισαγγελέας που ήταν μέσα στο κτίριο έδωσε διορία τριών λεπτών στους εργαζόμενους που ήταν μέσα στο κτίριο να το εγκαταλείψουν για να μη συλληφθούν. Αμέσως μετά, αστυνομικοί προσήγαγαν τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη και τους δημοσιογράφους Αγγελική Χαλιάση, Ι. Μαυρίδη και τον Νίκο Τσιμπίδα που είχε στο μεταξύ μεταδώσει και το φινάλε της εισβολής: «Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ακούτε τους ασυρμάτους. Υπό το βλέμμα των αστυνομικών συνεχίζεται αυτή η εκπομπή (...) Κάπου εδώ κλείνουμε αγαπητοί ακροατές, η φωνή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σιγεί. Καλή συνέχεια, τα μικρόφωνα αυτά κλείνουν».

Πριν ακόμα χαράξει η εκκένωση της ΕΡΤ είχε ολοκληρωθεί, τα ΜΑΤ ανέλαβαν ρόλο security και οι εργαζόμενοι άρχισαν να στήνουν πια τα στούντιο των εκπομπών τους στο δρόμο
Μετά την «εκκαθάριση», οι περίπου 70 εργαζόμενοι που ήταν στο κτίριο βρέθηκαν στη Λ. Μεσογείων. Δυνάμεις των ΜΑΤ, με στόχο να δημιουργήσουν φραγμό για να εμποδιστεί η συγκέντρωση έξω από την πύλη, άρχισαν να απωθούν τους συγκεντρωμένους και στη συνέχεια προχώρησαν σε χρήση χημικών. Ετσι, δύο κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν αποκόψει την πρόσβαση στο κτίριο σε δημοσιογράφους ακόμα και σε βουλευτές, με τους αστυνομικούς να λένε - ως συνήθως - πως ακολουθούσαν εντολές. Εκτός ραδιομεγάρου βρέθηκαν και τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ που είχαν ζητήσει να είναι μπροστά στην καταμέτρηση και καταγραφή των μηχανημάτων της ΕΡΤ. Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε πως ο εισαγγελέας αποχώρησε χωρίς να εντοπίσει καμία φθορά στους χώρους. Η κατάσταση παρέμεινε σχεδόν ίδια μέχρι και τις 11 όπου οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν τα δύο ρεύματα της Λ. Μεσογείων. Μετά από περίπου 20 λεπτά της ώρας, οι κλούβες έφυγαν, οι αστυνομικοί παρατάχθηκαν στα πεζοδρόμια, αφήνοντας έτσι τους συγκεντρωμένους να φτάσουν έξω από την πύλη του κτιρίου.


Εμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη

Από τα χαράματα, έξω από το κτίριο της ΕΡΤ βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην οποία μετείχαν η Διαμάντω Μανάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο βουλευτής Σπύρος Χαλβατζής και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης. Η Διαμάντω Μανωλάκου, τόνισε ότι «μετά το μαύρο της ΕΡΤ και τις μαζικές απολύσεις, η κρατική βία και τρομοκρατία δείχνει σήμερα το πρόσωπό της, δεν πρέπει να περάσει. Καλούμε το λαό να αντισταθεί και να φτιάξει ακόμα περισσότερες εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης».

Με δήλωσή του, επίσης, ο Σπύρος Χαλβατζής επεσήμανε πως «οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου τις οποίες καταψήφισε το ΚΚΕ, με τις οποίες μπορούν να διαλύουν δημόσιες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας όπως την ΕΡΤ, βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή». Ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε «τη νέα καταδρομική επιχείρηση στο κτίριο της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης», ζήτησε να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ, να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «να επαναλειτουργήσει η Κρατική Τηλεόραση και φυσικά όχι με την κατάσταση που υπήρχε πριν αλλά να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν και όσο γίνεται μέσα σε αυτό το σύστημα μια αντικειμενική ενημέρωση». Τόνισε ότι «μετά την ΕΡΤ ακολουθούν και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. Από αυτήν την άποψη χρειάζεται ένας ενιαίος αγώνας, μια αντεπίθεση των εργαζομένων κατά της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία όσο πιο αντιλαϊκή γίνεται, τόσο πιο αυταρχική θα γίνεται στην πορεία».

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΝΕΤ άρχισαν από νωρίς το πρωί να στέκονται δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τον επικεφαλής της Γραμματείας του Μετώπου Γ. Πέρρο. Στο χώρο έφταναν ως αργά τη νύχτα αντιπροσωπείες συνδικάτων, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους.

Οι οργανώσεις των δημοσιογράφων κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας χτες το μεσημέρι και ως αργά τη νύχτα συνεχίζονταν η συγκέντρωση αλληλεγγύης που είχε αρχίσει στις 4 το απόγευμα έξω από το ραδιομέγαρο. Για σήμερα, η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Παράλληλα, συγκέντρωση έγινε και έξω από το κτίριο της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν μαζικά οι ταξικές δυνάμεις με μπλοκ του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών. Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Δελής και Γιάννης Ζιώγας. Μαζική ήταν η παρουσία και εργαζομένων στα ΜΜΕ στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους. Η κινητοποίηση αυτή αποτέλεσε την κορύφωση της ολοήμερης κινητοποίησης που ξεκίνησε από τα ξημερώματα.

Κινητοποιήσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καταδίκης για την επέμβαση των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο, έγιναν χτες στις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μυτιλήνη, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Βόλο, Ορεστιάδα, Κοζάνη, Γιάννενα, Κομοτηνή, παντού όπου υπήρχε ραδιοσταθμός της ΕΡΤ.



πηγη: Ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου