Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Αθήνα: Μαχητική πορεία ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας






Με μαζική, μαχητική πορεία στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας ολοκληρώθηκε η σημερινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων του εμπορίου στο πλαίσιο της απεργίας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας. Ταυτόχρονα οι διαδηλωτές ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη, στα απεργιακά μπλοκ των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ εκείνη την ημέρα.


Από το πρωί και για αρκετή ώρα απεργοί εμποροϋπάλληλοι, διαδηλωτές μικρέμποροι, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς διέσχισαν το εμπορικό κέντρο, ενώ φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κανένας φόβος, καμία υποταγή, με τη λαϊκή συμμαχία η Κυριακή-αργία να μην καταργηθεί», απεύθυναν κάλεσμα αγώνα και συστράτευσης για την υπεράσπιση της Κυριακής-αργίας.

Η πορεία, που ξεκίνησε από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διέσχισε τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, ενώ έξω από τα καταστήματα «ΗΟΝDOS» στην Ομόνοια, «NOTOS» και «Φωκάς» έγιναν σύντομες στάσεις με ομιλίες και παρεμβάσεις.

Παράλληλα οι σημαίες των σωματείων, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ ανέμιζαν καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, ενώ τα προπαγανδιστικά τρικάκια ενόψει της απεργίας στις 6 Νοέμβρη «έντυσαν» το εμπορικό κέντρο.

Μιλώντας η Ντίνα Γκογκάκη, γενική γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, έξω από τα «ΗΟΝDOS», σημείωσε ότι η κατάργηση της Κυριακής-αργίας συμπληρώνει και ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας για να πλουτίζει ακόμη περισσότερο σε βάρος των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Σωματείου Μικρών Εμπόρων και Αυτοαπασχολουμένων Α' Αθήνας, τόνισε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα φέρει νέο κόστος λειτουργικό, βιολογικό, ψυχολογικό και κοινωνικό, ενώ προειδοποίησε ότι οι συνέπειες θα είναι ακόμη πιο επώδυνες για τις γυναίκες.

Έξω από τα «ΝΟΤΟS» σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μάκης Μπίκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο σημερινός βραχνάς μιας σειράς αντιλαϊκών μέτρων που βιώνουν οι εργαζόμενοι ξεκίνησε από το χώρο του εμπορίου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την μεθόδευση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Κάλεσμα αγώνα ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους του κλάδου απηύθυνε ο Μουσταφά Αχμέτ, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στα «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΤΙΑ».

Τα απεργιακά συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα επίσης ήταν: «Η Κυριακή είναι των εργαζομένων και δεν την παραχωρούμε», «Κυριακή υποχρεωτική αργία - Όχι στη δουλειά ήλιο με ήλιο».

Πολλά σωματεία μισθωτών στο Εμπόριο, στις Υπηρεσίες και αυτοαπασχολουμένων, μικρεμπόρων έδωσαν μαζικό, αποφασιστικό «παρών». Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων Κουρέων και Κομμωτών η «Αδελφότητα», ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων-Μικρεμπόρων Α' Αθήνας, η Ένωση Βιοτεχνών Αλουμινίου - Σιδήρου Αθήνας, ο Σύλλογος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Αθήνας και ο Σύλλογος Ραδιοηλεκτρονικών Ελλάδας.

Στο πλευρό τους βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οι εργαζόμενοι στα «Πράκτικερ» μαζί με το σωματείο τους έδωσαν τη μάχη της σημερινής απεργίας έξω από τα καταστήματα της αλυσίδας.

Να σημειώσουμε ότι μεγάλη ήταν η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στη σημερινή απεργία και άλλων κλάδων εργαζομένων όπως το ΣΕΤΗΠ, η Ένωση Λογιστών Αθήνας, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αθήνας. Επίσης από την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Θεωρούν ότι τα σχέδια κατάργησης της Κυριακής-αργίας δεν αφορούν μόνο το εμπόριο, αλλά και τους ίδιους.

Η σημερινή μαζική απεργιακή κινητοποίηση αναδεικνύει την ανάγκη η κοινή δράση μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο να αποκτήσει γερά θεμέλια. Ενάντια στην πολιτική επιτάχυνσης της συγκεντροποίησης του κλάδου σε λίγα μονοπωλιακά χέρια, με τσακισμένα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και με αφανισμένους τους μικρέμπορους.

Παράλληλα έκαναν «φύλλο και φτερό» το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει τους εργαζόμενους καταναλωτές, χαρακτηρίζοντάς το ως κάλπικο και προκλητικό. Απαντούν προσθέτοντας για το ίδιο επιχείρημα ότι στους εργαζόμενους λείπουν χρήματα και όχι χρόνος. Όσοι τώρα ακούνε ότι μπορούν επιτέλους να ψωνίσουν και τις Κυριακές, να είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι και στο δικό τους κλάδο με τα σχέδια κατάργησης της Κυριακής-αργίας.

Η πορεία διέσχισε τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, με τα συνθήματα, τις ντουντούκες, τα πανό και τις ανακοινώσεις να μοιράζονται στον κόσμο, με το απεργιακό κάλεσμα να τυγχάνει ιδιαίτερα θερμής υποδοχής.

Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην οδό Μητροπόλεως από όπου είχε ξεκινήσει νωρίτερα, με τον Γιάννη Κομνηνό, εν μέσω πολλών συνθημάτων, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής απεργίας, στη συνέχεια να ανακοινώνει το νέο αγωνιστικό ραντεβού με τη συμμετοχή στην απεργία στις 6 Νοέμβρη και στα απεργιακά μπλοκ του ΠΑΜΕ, των ταξικών σωματείων και των δυνάμεων της Λαϊκής Συμμαχίας.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν πολλοί διαδηλωτές με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία που γίνεται σήμερα στα γραφεία του.

Η απεργιακή μάχη των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο του Εμπορίου μεταδόθηκε νωρίτερα μέσω ζωντανής εκπομπής από τη συχνότητα του WΕB Radio του ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου