Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Απεργία για τις απολύσεις πρωτοπόρων εργατών

Οι απεργοί στην πύλη του εργοστασίου









Η εργοδοσία προσπάθησε χτες να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους που την Κυριακή συγκρότησαν Εργοστασιακή Επιτροπή του κλαδικού Συνδικάτου



Σε 10 τρομοκρατικές απολύσεις πρωτοπόρων εργατών προχώρησε χτες η εργοδοσία της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ, στο Κρυονέρι Αττικής. Το πογκρόμ των απολύσεων ξεκίνησε το πρωί, με την απόλυση τριών συνδικαλιστών - μελών της Εργοστασιακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών, μία μόλις μέρα μετά την 24ωρη πανεργατική απεργία και λίγες μόνο μέρες μετά την εκλογή της Επιτροπής, την Κυριακή το μεσημέρι. Η σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 6ης Νοέμβρη, με καθοριστική συμβολή της νεοσύστατης Εργοστασιακής Επιτροπής, σήμανε συναγερμό στην εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι, στο άκουσμα της είδησης, σταμάτησαν τη δουλειά και κατέβηκαν στο προαύλιο του εργοστασίου. Προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, με αίτημα την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους συνδικαλιστών. Σήμερα θα γίνει νέα γενική συνέλευση, για να αποφασίσουν τη συνέχεια του αγώνα τους.

Λίγη ώρα αργότερα, η εργοδοσία έκανε άλλες 7 απολύσεις, με εξώδικα που έστειλε στα σπίτια των εργαζομένων. Σε αυτές τις νέες απολύσεις περιλαμβάνονται και τα άλλα τρία μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής (συνολικά είχε πέντε μέλη και ένα αναπληρωματικό) ενώ και οι 10 απολυμένοι, συμμετείχαν στη συνέλευση της Κυριακής, όπου εκλέχτηκε η Εργοστασιακή Επιτροπή.

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό τους βρέθηκε η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής.

«Γύρω στις 9 το πρωί», λέει στο «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Μπίμπας, πρόεδρος της Εργοστασιακής Επιτροπής και ένας από τους απολυμένους, «με φώναξαν στο γραφείο προσωπικού. Μπαίνοντας στο γραφείο υπήρχε και δικαστικός επιμελητής, ενώ απ' έξω υπήρχαν "σεκιουριτάδες". Ζήτησα από το διευθυντή το λόγο που με φωνάξανε και αυτός το μόνο που μου είπε είναι "θα μιλήσεις με τον δικαστικό επιμελητή". Αυτός που έδωσε τη λήξη της σύμβασης εργασίας μαζί με την αποζημίωση. Εγώ δεν αποδέχθηκα τίποτα». Οπως εξηγεί, δεν υπήρχε καμιά αιτιολόγηση για την απόλυση, ενώ, στη συνέχεια οι «σεκιουριτάδες» τον συνόδευσαν μέχρι τα αποδυτήρια και από εκεί στην πύλη του εργοστασίου.

Λίγη ώρα αργότερα, κάλεσαν και δύο ακόμη γυναίκες, την Ολγα και τη Βαλεντίνα, επίσης μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής, όπου τους ανακοίνωσαν την απόλυσή τους. «Η αιτιολογία», συνεχίζει ο Ν. Μπίμπας, «είναι κατά τη γνώμη μας ξεκάθαρη: Είναι η χτεσινή απεργία και, βέβαια, γενικότερα το ότι δε θέλουν να υπάρχει εδώ πέρα Εργοστασιακή Επιτροπή, δε θέλουν να δρα το Σωματείο». Οι απολύσεις, μας εξηγεί,γίνονται για να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να περάσει η εργοδοσία πιο εύκολα τα αντεργατικά της σχέδια.

Στην ενότητα η δύναμη

Με το ξεκίνημα χτες της απεργιακής κινητοποίησης, η εργοδοσία άρχισε να διαρρέει πως οι απολύσεις δε σταματούν εδώ. «Εμείς λέμε: Να μην ξαναμπεί κανείς μέσα. 'Η θα πάρουν πίσω όλες τις απολύσεις και θα σταματήσουν τους σχεδιασμούς τους ή αλλιώς θα συνεχίσουμε την απεργία», είπε η Ολγα στον «Ριζοσπάστη». Μια άλλη εργαζόμενη προσθέτει: «Μόλις μάθαμε τις απολύσεις, σβήσαμε τις μηχανές και βγήκαμε σε απεργία».

Στις απειλές της εργοδοσίας ότι θα συνεχίσει τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι απάντησαν με τη συμπλήρωση αιτήσεων για εγγραφή στο Συνδικάτο. «Αν μπούμε όλοι στο Συνδικάτο, δε θα μπορέσουν να μας απολύσουν», έλεγαν μεταξύ τους, κάνοντας πράξη το σύνθημα «στην ενότητα η δύναμη». Συμπαράσταση στους απεργούς εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία Φαρμάκου και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου καθώς και εκπρόσωποι από μια σειρά χώρων δουλειάς του κλάδου (ΦΑΓΕ, TASTY, ΝΟΥΝΟΥ, ΕΒΓΑ, NESTLE, ΔΕΛΤΑ, ΒΙΟΓΑΛ, Coca-Cola, PepsiCo, ΜΕΒΓΑΛ, ΚΑΤΣΕΛΗΣ κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου