Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τι κρύβει η προπαγάνδα τους για τα χημικά στη Συρία;

Πληθαίνουν στον διεθνή Τύπο οι αναφορές σε μαρτυρίες και στοιχεία που δείχνουν ότι οι λεγόμενοι «αντικαθεστωτικοί» είναι αυτοί που με τη στήριξη της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων, χρησιμοποιούν χημικά όπλα, ώστε να δημιουργήσουν τα προσχήματα για μια ενδεχόμενη ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Συρίας. Οι αναφορές αυτές δημιουργούν σοβαρά ρήγματα στην προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών και αποκαλύπτουν πλευρές από τον τρόπο με τον οποίο επεμβαίνουν στα εσωτερικά χωρών και δημιουργούν το έδαφος για άμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις.



Οι ισχυρισμοί ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα στο προάστιο της Ghouta, στις 21 Αυγούστου, κοντράρουν τη λογική. Γιατί η συριακή κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα χημικά, σε μια περιοχή που ελέγχει ούτως ή άλλως και να δώσει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους το πρόσχημα να επέμβουν; Και γιατί να το κάνει την ημέρα που οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών έφταναν στη Δαμασκό;

Ακόμη και το BBC έθεσε τέτοια ερωτήματα, ομολογώντας ότι «υπήρχε κάτι περίεργο σχετικά με το συμβάν». Ο ανταποκριτής του βρετανικού καναλιού στη Μέση Ανατολή, Jeremy Bowen, έλεγε χαρακτηριστικά σε ανταπόκρισή του ότι «πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί η κυβέρνηση της Συρίας θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα την ώρα που έφταναν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη χώρα και ο στρατός τα πήγαινε καλά στην περιοχή γύρω από Δαμασκό».



Οι λεγόμενοι «αντικαθεστωτικοί» της Συρίας, στηρίζονται οικονομικά και στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες δυνάμεις, που τώρα ενοχοποιούν την κυβέρνηση Ασαντ για την επίθεση με τα χημικά


Οι ερευνητές του ΟΗΕ έφτασαν στη Συρία ύστερα από πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης, η οποία είχε έγκαιρα προειδοποιήσει τον ΟΗΕ ότι ο αντικυβερνητικός στρατός προσπαθεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, αφού απέκτησε τον έλεγχο ενός εργοστασίου χλωρίου, ανατολικά του Χαλεπίου. Ως προληπτικό μέτρο, ο συριακός στρατός συγκέντρωσε όλο το χημικό του οπλοστάσιο σε λίγους, πολύ καλά φυλασσόμενους χώρους, για να μην πέσει στα χέρια των αντικυβερνητικών δυνάμεων.



Τον περασμένο Μάρτη, αναρτήθηκαν βίντεο στο διαδίκτυο με αντικαθεστωτικούς να φτιάχνουν αυτοσχέδιες ρουκέτες, που περιείχαν CL 17, μια μορφή του χλωρίου που προκαλεί εμετό, λιποθυμία, ασφυξία και επιληπτικές κρίσεις. Οπως έδειχνε και το βίντεο, οι άνθρωποι γύρω από τη χημική ουσία επηρεάστηκαν.

Οι αντικαθεστωτικοί επιτέθηκαν με χημικά όπλα ενάντια στις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στην πόλη Khan Al - Assal στις 19 Μάρτη 2013. Μαζί με τους ξένους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προσπάθησαν τότε να ενοχοποιήσουν την κυβέρνηση της Συρίας για τις επιθέσεις με χημικά. Αλλά ακόμα και η ερευνητής του ΟΗΕ Κάρλα ντελ Πόντε διέψευσε τότε τους ισχυρισμούς τους, μετά από εκτεταμένες έρευνες, τον περασμένο Μάη.

Η τελευταία επίθεση με χημικά στο προάστιο της Δαμασκού, έγινε τη μέρα που έφταναν στη Συρία οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών, δέκα μόλις μίλια μακριά από το σημείο που βρίσκονταν. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η ομάδα επιθεώρησης του ΟΗΕ δήλωσε ανοιχτά τις αμφιβολίες της σχετικά με τη χημική επίθεση. Ο Δρ. Ake Sellstrom, αρχηγός της ομάδας, χαρακτήρισε «ύποπτες» τις μαρτυρίες για την επίθεση.



Επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Δαμασκό, μετά την επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου


Οι ίδιες οι αναφορές στην επίθεση έχουν μεγάλη δόση ανακρίβειας. Κάποιες αναφορές μιλάνε για πάνω από 1.300 νεκρούς, άλλες κάνουν λόγο για λιγότερους από 200 και άλλες για 350 νεκρούς περίπου. Η έκθεση που κυκλοφόρησαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», δε συντάχθηκε με βάση τις δικές τους πληροφορίες, αλλά βασίζεται σε αναφορές που έλαβαν από μια ομάδα Σύρων αντικαθεστωτικών!

Οι «εκθέσεις» των ΗΠΑ

Σοβαρές ενδείξεις για κατασκευή στοιχείων υπάρχουν και στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση Ομπάμα για να δικαιολογήσει τις προθέσεις της να επιτεθεί στη Συρία. Η έκθεση αυτή είναι μια επανάληψη του Ιράκ. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που δε διατυπώνονται» στο τετρασέλιδο έγγραφο, σύμφωνα με τον Richard Guthrie , πρώην επικεφαλής του τομέα έρευνας για τα χημικά στο Stockholm International Peace Research Institute (Παγκόσμιο Ερευνητικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για την Ειρήνη).

Ενα μέρος των «αποδεικτικών» στοιχείων είναι η υποτιθέμενη υποκλοπή επικοινωνιών μεταξύ μελών της κυβέρνησης της Συρίας, αλλά οι απομαγνητοφωνήσεις δε δόθηκαν ποτέ μαζί με την έκθεση. Στις διάφορες ομιλίες τους, τα μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα απέχουν πολύ από το να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη στη Συρία και τίποτα δεν τεκμηριώνεται κατηγορηματικά στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών.

Στην πραγματικότητα, η έκθεση μοιάζει περισσότερο με φοιτητική εργασία. Τα στοιχεία που παραθέτει αντλούνται κατά κανόνα από πηγές όπως τα «ανώνυμα» social media (κοινωνικά μέσα δικτύωσης). Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν αναφορές σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς διεθνούς και συριακού ιατρικού προσωπικού, βίντεο, μαρτυρίες, χιλιάδες αναφορές από χρήστες των social media από τουλάχιστον 12 διαφορετικές τοποθεσίες στην περιοχή της Δαμασκού, καθώς και αναφορές από ηλεκτρονικές σελίδες δημοσιογράφων και εκθέσεις από εξαιρετικά αξιόπιστες μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Οι «ανώνυμες πηγές» που επικαλείται η έκθεση, είναι οι αντικαθεστωτικοί που στηρίζονται από το εξωτερικό, ισραηλινά και σαουδαραβικά Μέσα Ενημέρωσης, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα -το οποίο περιλαμβάνει στις τάξεις του και μέλη του στρατού των αντικαθεστωτικών, ενώ εκθειάζει τη Σαουδική Αραβία ως μοντέλο δημοκρατίας!- και η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Πρόκειται για τους ίδιους που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς και πιέζουν για την αλλαγή της κυβέρνησης στη Συρία και για στρατιωτική επέμβαση σε βάρος της.

Επιπλέον, μία από τις βασικές πηγές των υποκλοπών (πληροφοριών και επικοινωνίας), είναι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, διαβόητες για την παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων. Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ισχυρίζεται, επίσης, ότι είχαν «προχωρημένη γνώση των σχεδίων για μια χημική επίθεση», αρκετές ημέρες πριν εκδηλωθεί. Ενας από τους κορυφαίους ειδικούς στα χημικά όπλα, ο Jean Pascal Zanders, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Ασφάλειας, αναρωτήθηκε στον Τύπο γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είπε στον κόσμο γι' αυτό που επρόκειτο να συμβεί και γιατί δεν εξέδωσε προειδοποιήσεις για μια χημική επίθεση τη δεδομένη στιγμή.

Ορισμένα από τα βίντεο της επίθεσης που προβλήθηκαν στο διαδίκτυο από τους συμμάχους των Σύρων αντικαθεστωτικών, είχαν σταλεί πριν ακόμα εκδηλωθεί η επίθεση. Η αξιοπιστία των βίντεο αμφισβητείται κι αυτή από εμπειρογνώμονες στα χημικά όπλα. Σύμφωνα με δημοσιευμένες αναφορές, τα θύματα δεν εμφανίζουν τα σωστά συμπτώματα, όπως αν είχαν χτυπηθεί με Sarin, ενώ και οι άνθρωποι που φαίνεται να τους φροντίζουν, δεν φοράνε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ποιος έδωσε σε ποιον τα χημικά;

Δημοσιεύματα και αναλύσεις στον Τύπο εμπλέκουν ανοιχτά το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία στην προμήθεια των αντικαθεστωτικών με χημικά όπλα. Παρά τις κατηγορίες των αντικαθεστωτικών, ότι ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση με χημικά στην πόλη Χομς το Δεκέμβρη του 2012, το CNN μετέδωσε ότι ο στρατός των ΗΠΑ εκπαίδευε αντικαθεστωτικούς στην εξουδετέρωση και τη διαχείριση χημικών όπλων.

Με την επωνυμία «Τάγμα Καταστροφής Χημικών», οι αντικαθεστωτικοί απειλούσαν να χρησιμοποιήσουν νευροπαραλυτικό αέριο και κυκλοφόρησαν ένα βίντεο, όπου σκότωσαν κουνέλια, ως απόδειξη του τι σχεδιάζουν να κάνουν στη Συρία. Στο εργαστήρι που απεικονίζει το βίντεο, φαίνονται εμπορευματοκιβώτια με την επιγραφή της τουρκικής εταιρείας χημικών «Tekkim».

Ενας άνδρας εμφανίζεται να αναμειγνύει χημικές ουσίες σε ένα ποτήρι. Εκπέμπεται αέριο και τα κουνέλια που βρίσκονται σε ένα γυάλινο κουτί έχουν σπασμούς, μέχρι να καταρρεύσουν και να πεθάνουν. Ο ήχος αναφέρει:«Είδατε τι συνέβη. Αυτή θα είναι η μοίρα σας, άπιστοι Αλαουίτες. Ορκίζομαι στον Αλλάχ να σας κάνει να πεθαίνετε σαν αυτά τα κουνέλια, ένα λεπτό αφού εισπνεύσετε το αέριο».

Στις 12 Μάη, 12 μέλη των αντικαθεστωτικών συνελήφθησαν στην Τουρκία. Είχαν στην κατοχή τους 4,5 λίβρες από το νευροτοξικό αέριο «sarin», το οποίο φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί στην πρόσφατη επίθεση.

Στις 29 Γενάρη 2013, η βρετανική «Daily Mail» (ηλεκτρονική έκδοση) μετέδωσε μια είδηση με τον τίτλο «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σχέδιο για επίθεση με χημικά στη Συρία για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση Ασαντ». Το δημοσίευμα, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο, έγραφε:

«E- mails που διέρρευσαν, αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς ότι ο Λευκός Οίκος έδωσε το πράσινο φως για μια χημική επίθεση στη Συρία, για την οποία θα μπορούσε να κατηγορηθεί το καθεστώς Ασάντ και με τη σειρά τους να προωθήσουν τη διεθνή στρατιωτική δράση στην κατεστραμμένη χώρα. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, περιέχει μια ανταλλαγή e-mail μεταξύ δύο ανώτερων υπαλλήλων σε βρετανική βάση κατασκευών. Στα μηνύματα σκιαγραφείται ένα σχέδιο "που εγκρίθηκε από την Ουάσιγκτον", σύμφωνα με το οποίο το Κατάρ θα χρηματοδοτήσει επαναστατικές δυνάμεις στη Συρία να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», δύο ταξιαρχίες των αντικυβερνητικών, που είχαν εκπαιδευτεί από τη CIA, Ισραηλινούς, Σαουδάραβες και Ιορδανούς, πέρασαν από το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας στη Συρία για να ξεκινήσουν μια επίθεση, στις 17 και 19 Αυγούστου αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ είχαν επενδύσει πολλά στην εκπαίδευση των δύο αυτών ταξιαρχιών. Αν αυτό αληθεύει, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η ήττα τούς ώθησε στη χημική επίθεση στη Δαμασκό, σαν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσουν την υποχώρηση.

Πολλά από τα μονοπάτια για το πώς ήρθαν τα χημικά στη Συρία, οδηγούν στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τη βρετανική «Independent», ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Bandar ήταν αυτός «που ειδοποίησε πρώτος τους δυτικούς συμμάχους για την εικαζόμενη χρήση του φυσικού αερίου "Sarin" από το συριακό καθεστώς, τον Φλεβάρη του 2013».

Μια έκθεση Ιορδανού δημοσιογράφου, στοιχεία της οποίας αναπαρήγαγαν συντάκτες του «Associated Press» και της «Daily Star», έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες που λένε ότι «ορισμένοι αντάρτες έλαβαν χημικά όπλα μέσω του επικεφαλής πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Bandar bin Sultan και ήταν υπεύθυνοι για την εκτέλεση της επίθεσης».

Αλλο δημοσίευμα στο «Mint Press News», παραθέτει τη μαρτυρία μιας γυναίκας μέλους του στρατού των αντικαθεστωτικών, η οποία λέει ότι οι Σαουδάραβες του έδωσαν τα χημικά, αλλά «δεν τους είπαν τι είναι αυτά ή πώς να τα χρησιμοποιήσουν» και ότι «δεν ήξεραν ότι ήταν χημικά όπλα». «Οταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Bandar δίνει τέτοια όπλα για τους ανθρώπους, πρέπει να τα δώσει σε εκείνους που ξέρουν πώς να χειριστούν και να τα χρησιμοποιούν» ισχυρίζεται.

Στο ίδιο δημοσίευμα, υπάρχει και η εξής μαρτυρία: «Ο Abdel - Moneim είπε ότι ο γιος του και άλλοι 12 αντάρτες σκοτώθηκαν μέσα σε μια σήραγγα που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση όπλων που παρέχονται από έναν Σαουδάραβα μαχητή, γνωστό ως Αbu Ayesha, ο οποίος ηγείται ενός τάγματος μάχης. Ο πατέρας περιέγραψε τα όπλα να έχουν μορφή σωλήνας ενώ άλλα ήταν σαν μια "τεράστια φιάλη υγραερίου"».

Ηταν έτοιμοι πριν την επίθεση

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο. Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει στην Αν. Μεσόγειο το «USS San Antonio», ένα αμφίβιο μεταγωγικό, που συνοδεύει τα Αμερικανικά αντιτορπιλικά «Stout USS», «Mahan», «Ramage», «Barry» και «Graveley». Κάθε ένα από αυτά τα πέντε πλοία, μπορεί να μεταφέρει έως και 90 πυραύλους «Τόμαχοκ» και «είναι ήδη σε ισχύ για πιθανές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία», όπως δήλωσε αξιωματούχος του αμερικάνικου υπουργείου Αμυνας την περασμένη βδομάδα.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη αυτών των αντιτορπιλικών στις 28 Αυγούστου, μια βδομάδα μετά την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα ντοκουμέντα, η ανάπτυξη κάποιων από αυτά τα πλοία σε απόσταση βολής από τη Συρία, αποφασίστηκε και διατάχθηκε πολύ πριν γίνει γνωστή η επίθεση με τα χημικά. Σύμφωνα με τα ναυτικά αρχεία, το αντιτορπιλικό «USS Stout» αναχώρησε από τον Ναυτικό Σταθμό Norfolk στις 18 Αυγούστου ενώ το «USS Ramage» άφησε Ναυτικό Σταθμό Norfolk στις 13 Αυγούστου για την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, αυτό που αποφασίστηκε ήταν να αναπτυχθούν και τα πέντε αντιτορπιλικά κατά μήκος των ακτών της Συρίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Πεντάγωνο πριν από τις χημικές επιθέσεις της 21ης Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου