Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Κανένας σε μάθημα απεργοσπασίας, ξεκινάμε με μάθημα αγώνα

Τα σχολεία άνοιξαν την περασμένη Τετάρτη και χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλη την χώρα μπήκαν σε μια σχολική χρονιά που δεν είναι σαν τις προηγούμενες.



Από την πρώτη κιόλας μέρα τα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία και το χαρακτήρα της εκπαίδευσης έχουν διογκωθεί. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις καθηγητών, υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, της εκπαίδευσης γενικότερα με οδυνηρά αποτελέσματα σε μεταφορές, θέρμανση, υλικοτεχνική υποδομή κλπ, μαθητές στοιβαγμένοι σε αίθουσες σα σαρδέλες. Με την ψήφιση του νέου νόμου που η κυβέρνηση πέρασε πριν από το άνοιγμα των σχολείων τσακίζοντας τη γενική μόρφωση, στρέφοντας τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στην ψευτοκατάρτιση, μετατρέποντας το λύκειο σε εξεταστικό κάτεργο.


Ειδικά στα ΕΠΑΛ ξεκίνησε μια χρονιά με καταργημένες ειδικότητες και παιδιά να είναι στον «αέρα», ξεκρέμαστοι, με μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές, σε υποδομή, με τα γνωστά προγράμματα σπουδών - δεξιότητες και εργαστήρια απαρχαιωμένα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν την αναγκαία εκπαίδευση για τον αυριανό εργαζόμενο με βάση την ανάπτυξη της γνώσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης.


Είναι ζητούμενο από την αρχή της φετινής χρονιάς να πάρει οργανωμένη απάντηση η σφοδρή, ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν κατά της ζωής και των δικαιωμάτων της νεολαίας.



Eurokinissi


Μαχητική απάντηση απέναντι στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της να δώσει συντριπτικό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, για να μετατρέψει τα νέα παιδιά, τους σημερινούς μαθητές σε αυριανούς μισομορφωμένους, φθηνούς και υποταγμένους εργαζόμενους.



Είναι αναγκαίο, λοιπόν, ο αγώνας των μαθητών να οργανωθεί, ξεπερνώντας αδυναμίες και σοβαρά προβλήματα συγκρότησης που έχει το μαθητικό κίνημα, μέσα στη δράση. Να πρωτοστατήσουν οι ίδιοι οι μαθητές και να οργανώσουν τον αγώνα ώστε σε κάθε σχολείο να δημιουργηθούν αγωνιστικές επιτροπές, να φτιάξουν κείμενα καταδίκης και ενημέρωσης και των υπόλοιπων μαθητών.

Κανένα μάθημα να μη γίνει την επόμενη βδομάδα από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί απεργία. Κανένας μαθητής να μην μπει στα μαθήματα απεργοσπαστών καθηγητών.

Από τη Δευτέρα το πρωί οι λόγοι είναι πολλοί για να πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία γενικές συνελεύσεις. Για να συζητήσουν συλλογικά οι μαθητές, να ενημερωθούν και να αποφασίσουν πώς θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και το μέλλον που τους αξίζει. Να διαμορφώσουν στόχους πάλης και να αποφασίσουν συλλογικά πώς θα διεξαγάγουν τον αγώνα.


Η ΚΝΕ έχει προτείνει με ανακοίνωση τους βασικούς στόχους πάλης.



1. Οχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια, τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

2. Να μη μετράει ο βαθμός Α', Β' και Γ' Λυκείου σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ για την πρόσβαση σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ μέσα από πανελλαδικές εξετάσεις ή και χωρίς αυτές.

3. Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά και ανεξάρτητα από το τέλος του Λυκείου, με ευθύνη του κράτους και όχι των Πανεπιστημίων. Δικαίωμα επανάληψης των εξετάσεων για εισαγωγή όσες φορές θέλει ο καθένας. Κατοχύρωση βαθμολογίας (να μη χρειάζεται να δίνονται κάθε φορά και τα 4 μαθήματα).

4. Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ και να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Κατάργηση του έτους μαθητείας ως τσάμπα εργασία για τα αφεντικά, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Πτυχίο στα τρία χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.

5. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων. Οχι στα 30άρια τμήματα. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ενα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων.

Στις γενικές συνελεύσεις προτείνει να αποφασίσουν να βγουν και να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια, φεύγοντας από τα σχολεία.

Τη Τρίτη το πρωί να πραγματοποιηθούν ξανά γενικές συνελεύσεις. Να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε κάθε δήμο και με τη δημιουργία τοπικών συντονιστικών. Να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις, ενημερώσεις σε γειτονιές, κλεισίματα δρόμων, παραστάσεις σε γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δημαρχεία. Να προετοιμάσουν μαθητικά συλλαλητήρια στις 18 Σεπτέμβρη.


Να βάλουν οι μαθητές μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους και να μην κάνουν βήμα πίσω από το δίκαιο αγώνα για μόρφωση - δουλειά - ζωή με δικαιώματα. Οι γονείς να συμμετέχουν ενεργά, ώστε να δυναμώσει η κοινή δράση μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών. Ο αγώνας χρειάζεται να στοχεύει στην ανάγκη για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, να στραφεί ενάντια στο νέο σχολείο, στα αντιλαϊκά μέτρα που βασανίζουν εμάς και τις οικογένειές μας, στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία συναποφασίζουν την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Δεν πρέπει να καπελωθεί από δυνάμεις που παλεύουν για να έρθει μια άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση στα πλαίσια της ΕΕ και του σημερινού συστήματος. Που λένε μεγάλα λόγια αλλά κάνουν μικρές πράξεις. Που θέλουν «αγώνες» μόνο και μόνο για να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.



Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστατούν για να φουντώσουν οι μαθητικοί αγώνες πανελλαδικά με ενιαίους στόχους και μορφές πάλης. Να γίνουν βήματα στην οργάνωση του μαθητικού κινήματος, με αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια, με πολύμορφες δραστηριότητες μέσα στα σχολεία, με συντονισμό των μαθητών με τον αγωνιζόμενο εργαζόμενο λαό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου