Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Νοτιοκορεάτες σκότωσαν κολυμβητή στα σύνορα


Border near Paju


Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν άνδρα που προσπαθησε να κολυμπήσει προς τον Βορρά.

Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ αφού ο άνθρωπος πήδηξε στον ποταμό Imjin και αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.

Η Βόρεια και Νότια Κορέα βρισκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση μετά την σύγκρουση του 1950-1953 που έληξε με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης.

Το περιστατικό αυτο συνέβη αφου η βιομηχανική ζώνη που λειτουργούν από κοινού η Βόρεια και η Νότια Κορέα, άνοιξε εκ νέου σήμερα μετά από διάστημα διακοπής λειτουργίας 5 μηνών, εξ αιτίας της αυξημένης έντασης που επικρατούσε στην κορεατική χερσόνησο. Το αρμόδιο υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι το άνοιγμα της βιομηχανικής ζώνης, ακολούθησε η δέσμευση περισσότερων από τις μισές εκ των 123 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ζώνη Καεσόνγκ, ότι θα επαναλειτουργήσουν.

Κάποιοι από τους συνολικά 820 νοτιοκορεάτες- στελέχη επιχειρήσεων και εργαζόμενοι- θα μεταβούν στη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους για να επιβλέψουν τις εργασίες επανέναρξης της λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανέφερε επίσης το αρμόδιο υπουργείο στη Σεούλ.

Η συμφωνία για την επανάληψη της λειτουργίας της βιομηχανικής ζώνης, περιλαμβάνει διατάξεις για τη διευκόλυνση των πολιτών της Νότιας Κορέας να έχουν πρόσβαση στο χώρο, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων των δύο χωρών.

Οι συνομιλίες πάντως συνεχίζονταν ώστε εκτός της λειτουργίας της ζώνης Καεσόνγκ, να επέλθει συμφωνία σχετικά με το θέμα του δικαιώματος των νοτιοκορεατών που εργάζονται εκεί να κάνουν χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων τους ανέφερε το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.

πηγη: BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου